Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

Európa-szerte felbukkant a lófejű ember

2010.06.25. 10:39
Németországban, Spanyolországban, Walesben és Norvégiában is látni vélték a lófejű embert, aki először a skóciai Aberdeenben bukkant fel a Google Street View képein.

Lófejű embert örökített meg Nagy-Britanniában a Google kamerás autója, amely a Street View-hoz készít panorámafelvételeket. A férfi a skóciai Aberdeen Hardgate nevű kerületében állt a járdán, amikor a Google lefényképezte, és a különös jelenséget feldolgozó BBC azóta egész Európából kap leveleket, amelyek írói azt állítják, hogy személyesen találkoztak a lófejű emberrel.

hstreet450

A férfi, akit az angol sajtó horse-boy-nak (lófiúnak) nevez, állítólag felbukkant a spanyol nyaralóhelyen, Marbellában, egy németországi fesztiválon, a norvégiai Haugesundban, Wales fővárosában, Cardiffban, és az angliai Norwichban is. Bár vannak, akik azt állítják, hogy a lófejű ember valójában nem lófejű ember, hanem egy lófejálarcot viselő igazi ember, az internetezők elárasztották bizonyító erejű képekkel a BBC szerkesztőségét.

hboy450

A jelenségről készült cikkre 800 000-szer kattintottak a BBC olvasói. A brit közszolgálati médiának egyelőre nem sikerült kiderítenie, miért áll a lófejű ember a járdán, és miért van lófeje.

A lófejű ember nem új keletű netes mém: 2008-ban került fel a  YouTube-ra az a videó, ami feltöltője szerint „valószínűleg a legzavarbaejtőbb dolog, amit valaha az interneten láttam”. A felvételen egy lófejmaszkba és gázálarcból készült ágyékkötőbe öltözött japán férfi gombát készít, majd meztelenre vetkőzik, és megeszi. (A videó bejelentkezés után tekinthető meg.)

A videóhoz fűzött kommentekből kiderül, hogy a felvételen szereplő férfi nem más, mint egy Wotaken művésznevű japán performer, aki pszichedelikus hatásáról ismert légyölő galócát (Amanita muscaria) fogyaszt. Wotaken japán nyelvű webszájtján azt írja, hogy 2010 májusában felfüggesztette művészi tevékenységét.