Gyilkolnak a mobiltelefonok

2010.06.29. 08:53
Mozgalom indult, hogy az elektronikai ipar kizárólag tiszta forrásból származó ásványi alapanyagokat használjon fel. Afrikában vér tapad a mobilok és laptopok alkatrészeiben használt fémekhez.

Miközben New Yorkban és Párizsban tömegek állnak sorba az Apple boltjai előtt, hogy megszerezhessék a legújabb iPhone-t, addig a kongói hadurak tömegeket gyilkolnak meg, hogy megszerezhessék a kütyük gyártásához használt alapanyagokat.

"Sohasem tudósítottam a kongóinál durvább háborúról. Láttam megcsonkított nőket, és szüleik húsának megevésére kényszerített gyermekeket is." - írja Nicholas D. Krisztof, a New York Times munkatársa. A kongói polgárháború most a világ legvéresebb fegyveres konfliktusa, naponta ezernégyszáz ember halt meg átlagosan az elmúlt években.

A lázadó milíciák az ásványi anyagok árából tudnak fegyvereket venni, és ők irányítják a tantál, volfrám, ólom és arany kereskedelmét. A tantálból készülnek például a telefonok és számítógépek kondenzátorai.

Civil szervezetek arra akarják rávenni a gyártókat, hogy lehetőleg Ausztráliából származó tantált használjanak, ne az afrikai milíciákat pénzeljék. Bár ez nem oldja meg a kongói etnikai konfliktust, legalább elveszi a hadurak egyik bevételi forrását.

A gyártók ugyan megállapodásokat kötnek a beszállítóikkal arról, hogy ne használjanak kongói alapanyagokat, de semmi sem igazolja, hogy ezt betartják-e. A véres alapanyagok ellen küzdő Enough Project szerint a telefonok árát csak fillérekkel növelné, ha ellenőriznék a beszállítói hálózatot.

A civilek egy videóval akarják felhívni a világ figyelmét a kongói problémákra, és a raisehopeforCongo.org weboldalon írnak arról, hogy a vevők mit tehetnek a szenvedő kongói lakosságért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport