Tamás
-7 °C
8 °C

Befektetőt talált a Foursquare

2010.06.30. 14:50
Húszmillió dollárt fektettek be a Foursquare-be, egyúttal 95 millió dollárra becsülték a cég értékét. A helyzetmegosztó alkalmazás alapítója a Yahoo-t utasította vissza, amikor az meg akarta venni.

Megannyi találgatás és pletyka után a Foursquare bejelentette, hogy húszmillió dollárnyi kockázati tőkét kap. A legfőbb befektető a tavaly alapított Andreessen Horowitz. A helyzetmegosztó alkalmazás értékét 95 millió dollárra becsülik.

A Foursquare az egyik legsikeresebb helyzetmegosztó alkalmazás, egy olyan szolgáltatás, mellyel a felhasználók jelezhetik, éppen hol tartózkodnak, vagyis bejelentkeznek mobiljukkal különböző helyeket és ezzel egy időben értesítik is ismerőseiket, hol vannak. Magyarországon is egyre többen használják a világon már több millió regisztrált felhasználóval rendelkező alkalmazást.

A sikerre felfigyelve többek között a Yahoo is érdeklődött a cég iránt, felvásárlási ajánlatát azonban a Foursquare elutasította. Később az Andreessen Horowitzcal hozták kapcsolatba, a cég azonban akkor visszalépett a tárgyalásoktól, mert túlságosan nagy volt a felhajtás a Foursquare körül. Most mégis ők lettek a vezető befektetők. Ben Horowitz társalapító szerint azért gondolták meg magukat, mert a Foursquare-nél eldöntötték, nem adják el a céget, hanem maguk fejlesztik tovább. "Nagyon fontos döntést hoztak azzal, hogy független és komoly céget szeretnének, ez elég nagy lépés és örülünk, hogy támogathatjuk őket ebben" – nyilatkozta.

A Yahoo mellett több IT-szektorban érdekelt cég is szerette volna megvenni a Foursquare-t. A nagy érdeklődés annak köszönhető, hogy a cég nagyon gyorsan nagyon nagy ismertségre tett szert és óriási ütemben növekszik. Áprilisban érték el az egymillió felhasználót, most pedig már 1,8 millióan regisztrált júzerük van. A felhasználók száma napi 15 ezerrel nő.

Dennis Crowley, a Foursquare vezérigazgatója arról beszélt, hogy már nagyon hosszú ideje várnak arra, hogy megvalósíthassák álmaikat, erre most itt a lehetőség. A pénzből új munkatársakat vesznek fel, akik új szolgáltatásokat fejlesztenek.