Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Pillantás a Facebook szervertermébe

2010.06.30. 17:44
Az egyetemi buliként induló vállalkozás ma már akkora, hogy a nagy IT-cégekéhez hasonló szerverparkra van szükségük az igények kiszolgálásához. A kaliforniai Santa Clarában tartott Velocity 2010 konferencián Tom Cook, a Facebook munkatársa előadásán meghökkentő adatokat árult el a cég technikai hátteréről.

A szakember elmondta, hogy a dinamikusan növekedő oldal jelenleg körülbelül 400 millió felhasználót szolgál ki, ezért igen komoly szervertámogatásra van szüksége. A tényleges számokról nem beszélt, ám datacenterknowledge.com oldal szerkesztői elkezdett számolgatni.

Az nyilvános adat, hogy 2009 novemberében több mint 30 ezer szerver állt a vállalkozás rendelkezésére, és ha a Cook által bemutatott grafikonok a valós helyzetet mutatják, ez a szám azóta megduplázódhatott. A cég Észak-Virginiában és a Szilícium-völgyben bérelte a gépeket, ám az érdeklődés növekedése miatt mostanában azt tervezik, hogy Oregon államban saját adatközpontot hoznak létre. Ezekkel a számokkal a Facebook a legnagyobb internetes cégek sorába lép, bár még nem az élmezőnybe, hiszen az Intelt például több mint 100 ezer szerver szolgálja ki (a Microsoftról vagy az ilyen információkat szupertitkosan kezelő Google-ról nem is beszélve).

A hardveres fejlesztésre Cook beszámolója alapján mindenképp szükség van: a felhasználók naponta 16 milliárd másodpercet (közel négy és fél millió órát) töltenek el a Facebookon, hetente 6 milliárd tartalmat osztanak meg, havonta 3 milliárd fotót töltenek fel az oldalra, ezek közül másodpercenként egymilliót töltenek le, a szervereknek másodpercenként 50 millió műveletet kell végrehajtaniuk.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek