Gusztáv
-4 °C
1 °C

Felavatták az első Szabad szoftver utcát

2010.07.08. 16:32
Szabad szoftverekről neveztek el utcát, az Katalóniában lezajlott avatón jelen volt Richard Stallman szabad szoftveres aktivista is.

Utcát neveztek el a szabad szoftverekről a spanyolországi Berga városában. A Szabad szoftver utcát – melynek neve katalánul és angolul is olvasható az utcatáblán – a hétvégén a város polgármestere és a konferencia-előadóként ott tartózkodó Richard Stallman, a nemzetközi hírű szabad szoftveres aktivista, a GNU projekt elindítója, a Free Software Foundation alapítója és elnöke avatta fel. A világon alighanem ez az első olyan utca, amely ezt a nevet viseli.

carrerdelpl

Az utcának szentelt Wikipedia-szócikk szerint a Carrer del Programari Lliure Berga határában található. Az utcaavató ötletet a szabad szoftveres konferencia helyi szervezőitől származott, akik még tavaly nyáron benyújtották erről szóló javaslatukat a város önkormányzatához. Az azonban hosszú időn át csak pihent a városházán, mígnem a szervezők aktív lobbizásának köszönhetően a képviselők június 10-én végül jóváhagyták. Az avatásra július 3-án 20 órakor került sor.