Gusztáv
-4 °C
1 °C

3,8 milliárd dollárra perlik az eBay-t

2010.07.14. 14:14
Egy connecticuti vállalat kedden keresetet nyújtott be az eBay ellen. A vád szerint az aukciós portál megsértette hat szabadalmát, és ezekkel a technológiákkal bővítette ki saját online fizetési rendszerét.

Azt állítja egy XPTR Ventures nevű cég, hogy az általa szabadalmaztatott technológiákat ellopta az eBay, és beépítette azokat a saját fizetési rendszerébe; ezek alapján készültek el a PayPal Later és PayPal Buyer Credit funkciók.

Az XPTR arra alapozza a keresetét, hogy amikor az eBay 2003 április 30-án benyújtott egy szabadalmi kérelmet, akkor elfelejtette értesíteni az amerikai szabadalmi hivatalt, hogy tud az XPTR hasonló szabadalmáról. Az eBay a saját kérelmével ismeri el, hogy a technológia szabadalmazható.

Steven Moore, a felperes ügyvédje szerint üzleti titok ellopása és szabadalombitorlás miatt is felelnie kell az eBaynek. Szerinte az már önmagában is problémás, ha valaki másnak a technológiáját használja, az viszont még súlyosabb, ha a technológiát a saját szabadalmában használja fel.

Legfrissebb üzleti jelentése szerint az eBay fizetési rendszere 2,8 milliárd dollár bevételt termel, ami a vállalat teljes 8,73 milliárdos bevételének 32 százaléka. Az XPTR legalább 3,8 milliárd dolláros kártérítésre számít