Megmutatja a klímaváltozást a Google Föld

MTI/Index
2010.07.15. 16:14
Digitális térképen mutatja be a brit energiaügyi és klímaváltozási minisztérium, hogy a globális felmelegedésnek milyen hatása lesz a bolygónkra.

2060-ra a globális átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokkal nőhet, ám ezt kevesen hiszik el a klímakutatókat érintő tavalyi botrány miatt. A brit energiaügyi minisztérium úgy gondolta, hogy egy virtuális bemutatóval javíthat a helyzeten. Az internetezők a Google térképszoftverével nézhetik meg, hogy a Föld különböző területein a változás milyen drasztikus hatásokkal jár. (Innen töltheti le az adatokat, aki már telepítette a szoftvert.)

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) számítása szerinti hőmérséklet-változást színskálával jelölik, ez alapján pedig jól látható, hogy az Európa északi felében várható 2-3 fokos emelkedéshez képest az Északi-sark közelében akár a 16 Celsius-fokot is meghaladhatja az emelkedés.

goog450

Különböző színű karikák emelik ki az adott területre jellemző változásokat, jól szemléltetve az erdőtüzek lehetőségét vagy a tengeri ökoszisztéma átalakulását. A körökre kattintva a hatások ismertetése mellett YouTube-videók jelennek meg, amelyekben a jelenség okaira szakértők adnak részletesebb magyarázatot.

A Met Office munkatársai a tanulmányukból készült térképpel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás nem csupán a jövő generációinak problémája lesz, hanem már a mai emberek életében is komoly változások következhetnek be.  • Tippek
  • Betét