16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A magyar mobilnet az egyik legjobb Európában

2010.07.20. 10:24
Független mérnökök több mint ezer ponton mérték meg a magyar mobilnet sebességét. Vizsgálták a fel-, és a letöltés sebességét, a válaszidőt és az átlagos böngészési sebességet is. Európai viszonylatban is a legjobbak közé tartozik a magyar 3G, már ha nem nézzük a lefedettséget.

Kollégámmal már kétszer is körbejártuk az országot, hogy megmérjük a magyar 3G sebességét. A trendek egyértelműek voltak: 2007-ben még csak kevés helyen bukkantunk rá az akkor még lassú szélessávra, 2008-ra azonban már sokat javult a helyzet, pedig az igazi fejlesztés csak akkor indult meg igazán: 7,2, 14, majd 21 megabites adótornyok jelentek meg, hála a szolgáltatók intenzív beruházásának. Mára a lakosság 55-65 százaléka beleesik a 3G-s adókörzetbe, az ország területének 40-45 százalékát sikerült lefedni. És most már erre bizonyíték is van.

Helyük a világban

A Vodafone Global kezdeményezte felmérés azért készült el, hogy a szolgáltató megtudja, hogyan áll a nemzetközi versenyben konkurenseihez képest. Mivel a teszteket minden olyan országban lefolytatták, ahol a Vodafone jelen van Európában, az eredmények áttekintése jó lehetőséget nyújt arra is, hogy el tudjuk helyezni a mezőnyben hazai szolgáltatás színvonalát.

A függetlenségre a vizsgálatot végző P3 Communications a garancia, a német telekommunikációs cég nemzetközileg is elismert. A módszer kellően alapos volt, országszerte összesen 1750 helyen mérték a feltöltés és a letöltés sebességét. Vizsgálták az adatforgalmat Budapesten, Győrben, Pécsen, Szegeden, Nyíregyházán, Debrecenben és Miskolcon, valamint a települések közti főutakon.

Overview Plot of Measurement Route.png

A tesztekre jellemző, hogy a mérnökök csak a 3G-s hálózat sebességére voltak kíváncsiak. Ez azt jelenti, hogy méréseket kizárólag olyan területeken folytattak, ahol mindhárom szolgáltató kínált szélessávot.

Ennek két okból van jelentősége: egyrészt a teszt nem képes pontosan megmutatni, hogy melyik szolgáltató hálózatában érzi legjobban magát az előfizető, hiszen hiába nagyobb valamelyik mobilcég országos lefedettsége, a vizsgálat ezt egyáltalán nem kutatta. Másrészt az sem mindegy, hogy mi van az országnak a 3G-s lefedettségen kívül eső területein. A Telenornál és a T-Mobile-nál ugyanis a még éppen elviselhető sebességet nyújtó EDGE-et tudjuk használni a 3G helyett, míg a Vodafone-nál csak GPRS van, ami netezésre gyakorlatilag alkalmatlan.

seb

Az élen

Az viszont világosan kiderül, hogy ahol már kiépült a 3G-s lefedettség, ott világszínvonalú a magyar mobilnet. Nemzetközi összehasonlításban csak Portugália és Spanyolország szerepelt a hazai hálózatnál jobban a vizsgált országok közül, míg Németország, az Egyesült Királyság, Hollandia vagy Olaszország többnyire rosszabb eredményt ért el, mint Magyarország.

Ez egyébként nem meglepő: egy tavalyi, kétmillió mérésen alapuló vizsgálat például egyenesen a világ legjobbjának hozta ki a magyar T-Mobile hálózatát, ami a letöltési, feltöltési és késleltetési értékeit figyelembe véve 60 százalékkal teljesített jobban a világátlagnál. Bár a teljes vizsgálatot annak 400 ezer forintos ára miatt senki sem hozta nyilvánosságra, a kiszivárgó hírek szerint a másik két hazai szolgáltató is a legjobbak közt volt a világon

Gyermekbetegségek

A mostani teszt is azt mutatja, hogy az itthoni helyzetben óriási különbségek nincsenek, de a vizsgálat alapvetően inkább a Vodafone előnyét és a Telenor lemaradását mutatta ki. Nem volt ez mindig így, két évvel ezelőtt, amikor a Vodafone erőteljesen nyomulni kezdett a magyar mobilnetpiacon, a hálózata nem bírta a megnövekvő igényeket, így sokan panaszkodtak vonalszakadásra, túlterheltségre.

Idén áprilisban azonban az átlagos letöltési sebesség a T-Mobile-nál és a Vodafone-nál is 2,7 megabit körül alakult, míg a Telenor 2 megabites értéke némi lemaradást mutat.  Ugyanakkor ennek a szolgáltatónak a legstabilabb a netkapcsolata, 0,6 százalékos hibahatárt mutatott a vizsgálat, míg a Voda és a T-Mobil 1,6-1,8 százalékot.

A fájlátvitel letöltési sebessége
A fájlátvitel letöltési sebessége

Feltöltésben már jobban kimutatható a Vodafone előnye, ami főleg annak köszönhető, hogy egyedül ez a cég használ felfelé 2 megabites sávszélességet engedő Huawei-bázisállomásokat. Az átlag ennek megfelelően megközelítette az 1,1 megabitet, míg az 1,45 megabites modemeket használó T-Mobile-nál és Telenornál 0,9 megabit körül alakul ez az érték.

A fájlátvitel feltöltési sebessége
A fájlátvitel feltöltési sebessége

A helyzet egyébként várhatóan tovább javul: mint azt a Vodafone rádiós hálózatának optimalizálásáért felelős szakembere elmondta, a közeljövőben várható beruházások tovább növelik a feltöltési sebességet, ami sokkal inkább javítja majd a sebességérzetet, mintha az átlagos letöltési sebességet emelnék.

Valós körülmények

A maximális letöltési és feltöltési sebességeknél azonban sokkal érdekesebb az a teszt, ami a böngészés gyorsaságát vizsgálja: ez az érték összetett, mert szerepet kap benne a feltöltési sebesség és a válaszidő is, ráadásul azt mutatja meg, hogy valós körülmények közt milyen a hálózat. Ezt a fordulót magasan a Vodafone nyerte 1,1 megabit fölötti eredményével, míg a másik két cégnek körülbelül feleennyi jutott.

A webes böngészés letöltési sebessége
A webes böngészés letöltési sebessége

Persze ez csak egy aktuális állapot, a fejlesztés egy pillanatra sem állhat meg, hiszen folyton újabb és újabb kihívások érik a vállalatot. "Ha váratlanul sokszoroságra nőne a forgalom, komoly bajban lennénk" – mondta el a Vodafone rádiós hálózatának optimalizálásáért felelős szakembere, aki szerint ma már ilyesmire nem nagyon kell számítani: a mobilcégek összehangolják a termékkínálatot a szolgáltatásukkal, hogy ne fordulhassanak elő a két évvel ezelőttihez hasonló kapacitásproblémák.  • Hírek
  • Hírek