Mátyás
-6 °C
1 °C

Netszolgáltatóvá is válna a svéd kalózpárt

2010.07.21. 15:11
A svéd kalózpárt azt tervezi, hogy internetszolgáltatást indít, méghozzá olyat, mely teljes anonimitást biztosít a felhasználóknak.

Néhány héttel azután, hogy a svéd kalózpárt úgy döntött, sávszélességet ad a Pirate Bay torrentszájtnak, újabb rendhagyó ötlettel álltak elő. A Piratpartiet internetszolgáltatóvá válna, hogy ezzel is védjék a torrentezők jogait.

A kalóznet teljesen más elveken működne, mint a többi szolgáltató, a Pirate ISP ügyfelei teljesen anonimok maradnának. Nem engednék meg a hatóságoknak, hogy figyeljék az ügyfeleiket, és nem rögzítenének semmilyen adatot.

A szolgáltatás bétatesztje Lund városában indult hétfőn. A kéthetes tesztidőszak végére a cél, hogy a piac öt százalékát magukénak tudják a városban. Ezek után terjeszkednének Svédország többi részébe. Gustav Nip, a kalózpárt tagja és a kalóznet vezérigazgatója azt mondta, hogy azért indulnak ilyen kicsiként, mert biztosítani szeretnék a minőségi szolgáltatást.

A svéd letöltéspártiaknak és a letöltéselleneseknek ez csak a legújabb összecsapása. A letöltéspártiaknak óriási előrelépés volt, amikor a kalózpárt 7,13 százalékot ért el a legutóbbi EP-választáson: a párt két képviselője ül az Európai Parlamentben, és negyvenkilencezer taggal a harmadik legnagyobb politikai erővé nőtt Svédországban. Ki is használják azt, hogy a parlamentben ülnek.

A Pirate Bay egyre nehezebben talált a szerverei üzemeltetéséhez internetszolgáltatót, amióta a svéd bíróság az oldal üzemeltetőit egy-egy év börtönre és 800 millió forintnak megfelelő pénzbírságra ítélte. A párt vezetői felajánlották a Pirate Bay üzemeltetőinek, hogy átveszik a szerverek kiszolgálását, amelyeket így a képviselőik mentelmi joga védene.