Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Árat emel az iPhone gyártója

2010.07.22. 11:31 Módosítva: 2010-07-22 11:59:55
Drágábban gyárt kütyüket a Foxconn az ügyfeleinek, mert ellensúlyoznia kell a kínai dolgozók béremelését.

A magyarországi gyárakat is működtető tajvani Foxconn júniusban jelezte, hogy októbertől a korábbi kétszeresére, kétezer jüanra – átszámítva 65 ezer forintra – emeli az alapbéreket azt követően, hogy a társaság dél-kínai, Sencsenben lévő gyárának több dolgozója öngyilkosságot követett el. Kiadásainak növekedését a cég részben az ügyfeleire hárítja, de a munkafolyamatokat is próbálja automatizálni. Azt egyelőre nem tudni, mennyivel akarja majd emelni árait a legnagyobb ügyfeleknek.

A Foxconn gyáraiban készül az iPhone, több játékkonzol és sok más márkás elektronikai cikk. Az Apple, a Hewlett-Packard és a Microsoft a vállalat legismertebb partnerei. A Foxconn a világ legnagyobb elektronikai beszállítója, Kínában 800 ezer alkalmazottja van.

Nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, hogy 2009 júliusa és 2010 májusa között a sencseni ipari komplexumában tíz dolgozója követett el öngyilkosságot. Akkor az öngyilkosság-sorozatot a szakszervezeti aktivisták a rendkívül kemény munkakörülményekkel, a munka monotonitásával magyarázták.