Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Magyar Gmail-fiókokra hajtanak az adathalászok

2010.07.23. 14:01
Google-jelszavakat próbálnak begyűjteni ismeretlen támadók. A gyanútlanul klikkelő internetezőktől egy hamis figyelmeztetéssel próbálják kicsalni az adatokat.

Magyar nyelvű adathalász levéllel támadják az internetezőket, írja a HWSW.hu informatikai hírportál. A hamisított felszólításban arra kérik a felhasználókat, hogy lépjenek be az emailfiókjukba, de az emailben lévő link nem az eredeti gmail.com oldalra visz, hanem annak másolatára. Aki nem veszi észre, hogy egy magyar tárhelyszolgáltató weboldalán pötyögi be az adatait, elveszítheti a hozzáférését a Gmail-fiókjához.

Egyelőre nem ismertek a támadó szándékai. Annyi biztos, hogy a felhasználói név és a jelszó megszerzésével hozzáférhet személyes adatokhoz, az ismerősök emailcímeihez. Sőt, minden olyan webes szolgáltatáshoz, amelyre az adott Gmail-címen regisztráltráltak.

Aki hasonló levelet kapott, annak érdemes gyorsan belépnie a postafiókjába (kézzel beírva a gmail.com címet), és meg kell változtatni a jelszót, mielőtt a támadó teszi meg..

Muszáj észben tartani, hogy a szolgáltatók nem kérnek emailben személyes adatokat és jelszavakat. Hasonló tartalmú email érkezésekor alaposan meg kell nézni a böngésző címsorát, mert a hamis cím azonnal leleplezi a támadót.