Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A megérintett csúcsmobilok és a térerő

2010.07.26. 14:28 Módosítva: 2010-07-26 18:35:42
Az iPhone 4 nemrég került piacra, és friss még a 2.2-es Android is, amitől sokkal gyorsabbak lesznek az ezzel futó mobilok, és ami jelenleg még csak a Google saját készülékén, a Nexus One-on elérhető. Megnéztük, mihez kezdenek egymással a kaliforniaiak, és mi történik velük, ha elkezdjük fogdosni őket.

A két legerősebb mobil a piacon jelenleg valószínűleg a Google Nexus (One) és az iPhone 4, ezek használják ugyanis a legerősebb hardver és a legfejlettebb operációs rendszer kombinációját. Vannak olyan készülékek, amikben ugyanazok az alkatrészek vannak, mint a Nexusban, de azok még nem kapták meg az Android 2.2 operációs rendszert, ami hatalmas előrelépés a 2.1-hez képest. És több iPhone-on is rajta van ugyan az iOS4, de a legújabb készülékben van a legtöbb kraft.

Megmérettetnek

Úgy döntöttünk, hogy összehasonlítjuk a két telefont. Már amennyire lehet: eltérő platformokról van szó, alig akadnak olyan tesztprogramok, amik mindegyik készüléken elfutnak, és azok is főként a böngészés sebességét vizsgálják. Éppen ezért főleg erre vállalkoztunk mi is, hogy kiderítsük, hogy az elsősorban netezésre és már csak másodsorban beszélgetésre használt készülékek milyen különbséget mutatnak.

000T GYI0061065077

Teszteken kívül az iPhone egyértelműen gördülékenyebbnek tűnik. Az animációk gyorsabbak, folyamatosak, a szkrollozás könnyedebb, míg a Nexuson akadozóbb, nehézkesebb. Rosszabbak a virtuális gombok is: gyakran megesett a teszt során, hogy minden készen állt, a stopper, a két készülék, a két látszatbillentyű, ezeket egyszerre kellett megnyomni, a Nexus viszont nem reagált. A húsz tesztből ötöt kellett újra lefuttatni, minden esetben a Google mobilja miatt.

A bejelentkezés szintén gyorsabban megy az iPhone-on, aminek csak 31 másodpercre volt szüksége, míg a konkurenciának már 37-re.

Amikor viszont mindkét készülék bejelentkezve várta a munkát, és a gombot is sikerült lenyomni, szinte minden esetben a 2.2-es Androiddal használt Nexus One nyert.

googlephone bemutat

Kemény tesztek

Először a böngésző sebességét mértük le a SunSpider tesztjével, amiben majdnem kétszer annyi pontot kapott a Google, mint az Apple telefonja. Pontosabban feleannyit, mert ebben a tesztben a kevesebb több.

 

Ezután sebességteszteket futtattunk: mindkét készülékre letöltöttük a Speedtest.net-et, ami lényegében azt vizsgálja, hogy milyen sávszélesség elérésére lennének képesek a készülékek nagyobb fájlok fel- és letöltése esetén. Több mérést is végeztük, ezek átlaga a következő volt:

 

Jól látható, hogy lényegében ugyanazt az átlagot hozták a mobilok, az iPhone 4 letöltési sebessége árnyalatnyival nagyobb, feltöltésben ugyanazt tudják, pingelésben viszont a Nexus erősebb.

A weblapok letöltése közben viszont már kimutatható a Nexus előnye. Először mindkét telefon memóriáját, gyorsítótárát töröltük, aztán betöltöttük rajtuk ugyanazokat az oldalakat. Akkor állítottuk le a stoppert, amikor az url-sávban látható csík végigért. Az iPhone 4-et csak egyféleképpen teszteltük, a Nexusnál viszont az újabb memóriatörlés után kipróbáltuk a letöltés sebességét bekapcsolt Flash-sel is. Az adatokat másodpercben közöljük, rövidebb sáv, nagyobb boldogság:

 

Végül arra voltunk kíváncsiak, miként változik a sebesség, ha a markunkba fogjuk a mobilokat. Ez a legizgalmasabb téma az iPhone 4-gyel kapcsolatban, aminek kívülre szerelt antennája normál esetben jót tesz a sávszélességnek, érintésre azonban könnyebben veszti a jelet. Ráadásul hamarabb meg lehet találni a gyenge pontját: míg a Nexusnál fogalmunk sincs arról, hogyan kell megérintenünk a belassításhoz, addig az iPhone 4-ről szóló híradásoknak hála pontosan tudjuk, hogyan lehet blokkolni a mobilt: az antennaelválasztóknál kell megfogni azt.

Kézrátétel

Három tesztet végeztünk: először megnéztük, milyen sebességre képesek a készülékek az asztalra téve, ez a már fent is bemutatott letöltési értékeket mutatja. Utána marokra fogtuk őket és megint megnéztük a letöltést. Végül az antennaválasztóknál értünk az iPhone-hoz, és megnéztük, mi történik.  Ezt a kísérletet már nem végeztük el a Nexussal, hiszen annak nincsen halálos pontja, de akinek ez hiányzik, nyugodtan képzelje oda az utolsó oszlopba a középső oszlop értékeit a Google mobiljához. Az adatok a megabitben mért sávszélességet mutatják:

 

Mint az látható, mindkét mobil lassul az érintésre, de a Nexus One kevésbé, ráadásul nincs olyan fogás, mint az iPhone-nál, amit alkalmazva szándékosan tovább tudjuk lassítani a mobilt.

Összességében elmondható, hogy érzetre az iPhone 4 gyorsabb, azonban ez a teljesítmény sérülékenyebb, ráadásul az érzetek helyett a nyers erőre koncentrálva már egyértelművé válik a Nexus One fölénye.

(Az iPhone 4-et Handrástól , a Google Nexus One-t a Speedshoptól kaptuk tesztelésre.)