Közösségi zenehallgatás magyar fejlesztőtől

2010.08.04. 14:01
A YouTube, a Last.fm és a Twitter keverékének tűnik a néhány napja indult új oldal, melyet egy 18 éves magyar fiú készített. A szolgáltatás lényege, hogy a YouTube-on található videókat összerendezi különböző szempontok alapján, illetve maga a felhasználó is tud playlisteket, vagyis listákat gyártani kedvenc videóival.

Új magyar fejlesztésű szolgáltatás indult, ami szándéka szerint a zenehallgatást könnyíti meg. A Venossi a YouTube-ot és a Last.fm-et fogja össze és próbál új közösségi élményt nyújtani a zenehallgatás mellé. Az oldalt egy 18 éves fiú, Halász Péter készítette hét hónap alatt.

"Eddig a YouTube-on hallgattam a zenéket, mert ott mindent megtaláltam, csak egy idő után frusztrált pár dolog az oldallal kapcsolatban" – mesélte el az oldal születésének történetét Halász. "A playlistek készítése és a zenék mentése nehézkes. A másik gond, hogy szinte képtelenség a YouTube-on új zenéket találni, ezért mindig a Last.fm-re jártam új zenéket keresni."

A Last.fm-en lehet böngészni zenei stílus, hangulat és ország szerint is, és a szolgáltatás mindig mutat az éppen hallgatott számhoz hasonló zenészeket. A Last.fm-mel azonban az a probléma, hogy eléggé le van korlátozva a legtöbb országban, így itt Magyarországon is.

ven1

Mivel mindkét oldalnak van programozói felülete (API), amivel el lehet érni az adatokat az oldalakon, Halász úgy döntött, hogy készít egy olyan oldalt ahol ennek a két oldalnak az előnyeit gyúrja össze. A Venossin könnyen lehet playlisteket készíteni, keresni bennük, egyszerűen el lehet menteni egy videót. Új zenéket a Browse music oldalon találunk, ott jelennek meg az ajánlott zenék és a felhasználók által nemrégiben elmentett videók is.

ven2.png

Zenéket ország, műfaj és hangulat alapján is lehet keresni. Ezen kívül a rendszer ajánl is videókat az éppen hallgatott zenéhez hasoló műfajban. Ez a "similar artists" funkció szintén a last.fm adataival van összekötve.

Fontos funkció még a közösségi élmény. Minden felhasználónak van profiloldala, itt olyan információk jelennek meg, mint a felhasználó zenei listái, elmentett zenéi. A követés funkció hasonlóan működik, mint a Twitteren, vagyis ha követünk valakit, akkor megjelenik a feedben a hozzászólások, megosztott zenék. A profilt pedig egy gombnyomással megoszthatjuk Twitteren és Facebookon.

Az oldal egyelőre csak angol nyelven érhető el, mert Halász Péter nemzetközi sikereket remél, de egy hónapon belül magyarítja, a későbbiekben pedig további nyelvi csomagokat tervez. Egyelőre Google-hirdetésekből kívánja fenntartani az oldalt, de hosszabb távon vannak még ötletei, például partnerséget szeretne az Amazonnal vagy az iTunesszal.

Mivel még csak most indult, egyelőre alig használják az oldalt, emiatt nem tudni még, milyen lehet majd a szolgáltatás, ha a barátainkkal osztjuk meg zenéinket. A kezdeti lépések is hosszadalmasak, összeszedni az összes zenét, ami tetszik nekünk (annyi segítséget ad az oldal, hogy a YouTube-ról importálhatjuk a már meglévő playlisteket). De ha kialakul egy Last.fm-hez hasonló közösség, szép jövője lehet az oldalnak.  • Hírek
  • Személyi kölcsön