James Cameron a farzsebben

2010.08.22. 00:23
Most már bárki eljátszhatja otthon az Avatart, mert megérkezett a Fuji olcsó 3D kamerája. A gazdagok háromszázezres Panasonic előtt is pózolhatnak, akik viszont csak mozizni akarnak, azoknak a Nikon projektoros gépe segít.

Százezer forintos 3D kamerát dob piacra szeptemberben a Fuji. Ez nevetségesen kis összeg ahhoz képest, hogy James Cameron körülbelül ötvenötmilliárd forintból forgatta le az Avatart. Jó, az amatőr fotósok nem keresnek a felvételeikkel százhetvenmilliárd forintot, de talán jobb 3D filmet készítenek Shyamalannál. És saját tartalommal tölthetik meg a drága 3D tévéjüket.

fuji3d

A FinePix Real 3D W3 a japán gyártó második 3D kamerája, és elődjének sok hiányosságát pótolja. Az egyik legfontosabb, hogy végre 720p minőségben rögzíti a képkockákat, elődje csak a mobilokban is gagyinak számító 640 × 480 pixeles felbontásig bírta. A 720p-s felbontás  nem rossz teljesítmény egy zsebre vágható eszköztől, amely csupán 240 grammot nyom.

Három hüvelykre van egymástól a kamera két 10 megapixeles CCD-szenzora, amelyekbe Fujinon lencséken át érkezik a fény (f3,7–4,2, 35–105mm). A térhatás manuálisan hangolható, így például eltüntethetők a szellemképek. A használatot egy autosztereoszkópikus lcd kijelző segíti, képe különleges szemüveg nélkül is térhatású.

A két szenzor kétdimenziós felvételekhez is felhasználható, hiszen lényegében arról van szó, hogy a Fuji egybeépített két digitális kamerát. Lehet fényképeket készíteni ugyanarról a témáról két szögből, különböző színbeállításokkal.

Lecsatolható lencse

pana3d

A Panasonic is bemutatott egy amatőröknek való kamerát, októberben kerül a boltokba, és körülbelül háromszázezer forintot kell kiperkálni érte. A HDC-SDT750 típusjelű kamera nem vágható zsebre, inkább az ütő-zúzó fegyverek kategóriájába tartozik.

Trükkösen működik, mert egy lecsatolható objektív alakítja térhatásúvá a képet. Amikor 3D-t forgatunk, mindkét lencse 960 × 1080 pixelt rögzít, a kiegészítő nélkül azonban teljes 1080p-s, full HD minőségben készíthetünk filmet, de ilyenkor csak két dimenzióban. A kamera öt beépített mikrofonnal veszi az 5.1-es hangot.

3D + 3G

sharp3d

A Sharp úgy gondolja, hogy az okostelefonokban is lenne helye a 3D technikának, ezért készített egy apró kétlencsés modult, amivel 720p felbontású felvételek készíthetők. Egészen biztos, hogy az Európában kevésbé ismert Sharp mobilokban jelenik meg először.

14 lumen 2 méterről

nikon projekamera

Akinek nincs tévéje, az is 120 centiméteres képátlón nézheti vissza a zsebkamerájával felvett filmeket. A Nikon Coolpix S1100pj beépített projektora kétméteres távolságból tudja a falra vetíteni a memóriájában tárolt képeket és videókat, de kerülni kell a világosságot, mert a 14 lumenes fényerő messze elmarad a hordozható projektorok 1000 lumenétől.

Gyenge teljesítménye miatt nem a mozirajongók, talán inkább a házaló ügynökök ideális eszköze lehet az S1100pj. Miközben a falra vetítik az eladásra kínált termékek képét, az érintőkijelzőn a képre rajzolva kiemelhetik a legfontosabb részeket, a vevőbódító hangulatról háttérzenével gondoskodhatnak. A Nikon szeptemberben érkezik, körülbelül 75 ezer forintba kerül majd.  • Tippek
  • Árfolyam