Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Megújult a Google valós idejű keresője

2010.08.27. 16:18
Időegyenes, keresés időre, helyszínre, képes posztra – a Google Realtime csütörtökön saját oldalt kapott.

A Google már tavaly télen elindította valós idejű keresőjét, a real time search-öt, amely többek között blogposztokban, a Twitteren és a Facebookon keres. Eddig azonban csak úgy lehetett elérni a közel valós idejű találatokat, ha az ember a Google keresőoldalán a Latest, illetve az Updates linkekre kattintott. Csütörtöktől a szolgáltatás önálló oldalt kapott, ami a google.com/realtime címen érhető el, saját logóval:

logo450

A szolgáltatást a Google-től megszokott idegesítő módon, fokozatosan vezetik be, így aki a fenti címen még nem találja, kipróbálhatja a Realtime kísérleti oldalán.

A posztok megjelenését az oldal tetején a mennyiséget és a frekvenciát is jelző időegyenesen is meg lehet szemlélni, ami fontos eseményeknél kifejezetten hasznos - jól lehet követni például, hogyan terjednek el egy környezeti katasztrófáról szóló hírek.

bphun450

A találatokat tovább lehet szűkíteni a frissesség és a helyszín alapján, és a kereső külön meg tudja jeleníteni azokat a posztokat, amelyekhez kép is tartozik.

Poszt a Twitteren
Poszt a Twitteren

Tesztünk szerint a Google Realtime ha nem is teljesen valós időben, de kifejezetten gyorsan működik: egy „Major earthquake in Budapest - NOT” kezdetű twitet nagyjából 10 másodperc alatt megtalált, és hasonlóan gyorsan kihozta a „Budapest, Hungary” posztot is a „Budapest OR Hungary” keresőkifejezésre.

Ugyanaz a poszt 10 másodperc múlva a Google Realtime-on
Ugyanaz a poszt 10 másodperc múlva a Google Realtime-on

Ésszel, forráskritikával használva newsroomoknak, szerkesztőségeknek pompás kiegészítő alkalmazás lehet, nagyjából olyan, mint a telex volt annak idején. És még csak nem is zörög.