Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Jó kérdésre hülye válasz

2010.08.30. 01:06
Kérdésekre és válaszokra alapuló kereső már régóta létezik, de a Swingly, ami profi adatbányászok tapasztalatai alapján készült, azt állítja magáról, hogy működik is. Működni működik, csak még buta.

Louis-Ferdinand Céline 1894-ben született, Sierra Leonéban 4,7 millióan laknak, a világ leggyorsabb sorozatgyártású autója a Shelby SSC Ultimate Aero TT, és a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem Erwin Koeman – legalábbis így tudja a Swingly.com, a legújabb, kérdezz-felelek-elvre épülő kereső.

A valóság ezzel szemben az, hogy Céline 1894-ben született, Sierra Leone népessége 5,24 millió, a leggyorsabb utcai kocsi a Bugatti Veyron Super Sport, és a magyar válogatott kapitánya Egervári Sándor, vagyis a Swingly négy véletlenszerűen feltett kérdésből egyre tudja a választ, egyre nem, kettőre meg rosszul tudja.

sierra450

Pedig az ötlet jó, mert ha az ember a neten keres, a legtöbbször nem random szájtokra és az ott felhalmozott adattömegre kíváncsi, hanem konkrét kérdésekre szeretne konkrét válaszokat kapni. Van-e élet a halál után? Létezik-e igaz szerelem? Hol árulnak minőségi gyapjúzoknit?

Ezt a természetes igényt jó néhány cég már igen korán felismerte. A mostanra Nagy-Britannián kívül ask.com-ra átkeresztelt Ask Jeeves 1996-ban, évekkel a Google megalakulása előtt próbálkozott rendes, emberi nyelven feltett kérdésekre rendes, emberi nyelven megfogalmazott válaszokat adni, de nem sok sikerrel: most, másfél évtizeddel később még mindig nem tudja kapásból megmondani, ki alapította az AC/DC-t. A jelenleg publikus bétaállapotban kipróbálható Swingly a Young fivéreket legalább a kisujjából kirázza.

Keresőmotor helyett válaszmotor

Miközben a Google szép lassan a de facto keresővé vált, a kérdezz–felelek-paradigma tovább izgatta a szakembereket. 2005-ben elindult a Yahoo Answers, amely nem gépi algoritmusokra, hanem a közösség erejére bízta a válaszadást, és persze hazai változata, a gyakorikerdesek.hu-is, olyan klasszikusokkal, mint a „Mit tudok csinálni egy üveg borsóval?”, illetve „Újszülött cumisüvegjét moshatom együtt majd a nagytestvérével?”.

Nincs egy hónapja, hogy a Facebook a Yahoo mintájára bevezette Questions nevű szolgáltatását, de rég van már WikiAnswers, AskDeb, sőt emberi erővel hajtott keresőmotor is, a ChaCha, ahol eredetileg cseten, egy ideje sms-ben és telefonon lehet dolgoztatni a humán erőforrást. Akik persze a Google-ön keresnek, de ez most mindegy. Tavaly indult a Wolfram Alpha, amelyről kitalálója, Stephen Wolfram matematikus azt ígérte, hogy nem megkeresi, hanem egyenesen kiszámítja a választ a látogatókban felmerülő kérdésekre – igaz, az eredmény sajnos túlságosan függ attól, milyen kérdések merülnek fel a látogatókban.

Ebbe a népes, mégis viszonylag homogén összetételű társaságba robbant be váratlanul a Swingly, ami gépi algoritmusokkal dolgozik, ugyanakkor olyan nagy tapasztalata van a szemantikus keresésben és indexelésben, hogy már most, a bétafázisban azt állítja: 100-150 milliárd kérdésre tudja a választ. A beta.swingly.com-on a megválaszolt kérdéseket jelző számláló 93 574 820 404-nél jár, és másodpercenként több százat ugrik.

A kormánynak is dolgoznak

A válaszológépnek látszó kereső nem ember által írt válaszokat, megoldásokat kínál fel, hanem a webről, cikkekből, posztokból és kommentekből állítja össze a kérdés–felelet-párokat, némelyeket készen, adatbázisból, a többit valós időben, a maradékot a felhasználók javaslatai alapján.

A Swingly működéséért egy természetesnyelv-feldolgozó rendszer felel, amelyet a texasi székhelyű Language Computer Corporation már tizenöt éve használ arra, hogy nagy mennyiségű adatból kibányássza az értékes információt. A cég igazgatója, egyben a Swingly atyja, Andrew Hickl a Cnetnek azt mondta, az elmúlt években az amerikai kormány rendszeresen őket kereste meg, amikor nem volt elégedett a rendelkezésére álló adatbányászati eszközökkel.

fastest1450

A megszokott keresőkhöz képest a Swingly egyelőre elég lassú: másodpercekig is teker, mire előáll a válasszal („Hurrá! Azt hiszem, megvan!”) vagy mire rájön, hogy fogalma sincs (Ó, nem! Azt hiszem, nem erre voltál kíváncsi.”). Bár a nagy keresők, a Google, a Bing és a Yahoo a sebességet tekintve magasan túlszárnyalják, ha valóban tökéletes választ adna, nyilván érdemes lenne várni rá. Sajnos a Swingly válaszaiból levonható legfontosabb tanulság, hogy minden válaszadó gép annyit ér, amennyit az algoritmus és a források, amiket használ.

fastest2450

Ránézésre a Swingly előszeretettel használja a Wikipediát, az answers.com wiki-adatbázisát, a Yahoo Answerst – tehát a közvetlen konkurenciát –,  de néha olyan érthetetlen források is feltűnnek, mint az archive.org, ami az internet őskövületeit raktározza. A források pedig nem mindig pontosak, és gyakran elavultak: a Sierra Leone-i népességre vonatkozó adat legalább kétéves, miközben a megbízhatónak tartott CIA Factbookon ott az idei szám.

Yippee! I think I've got it!

A nyelvfeldolgozó modulon is lehetne még dolgozni: a Swingly teljesen más forrásokból ad találatokat, ha azt kérdezzük tőle, melyik a leggyorsabb sorozatgyártású autó a Földön, mint ha azt, hogy melyik a leggyorsabb a világon – az előbbi kérdésre nem találja a választ, de felajánlja a Corvette-et és az Audit, míg az utóbbira a Shelby SCC-t. (A Google és az Index által korábban leszólt Wolfram Alpha bezzeg kapásból jó találatot ad, a Veyront.)

A vetélytársakhoz képest mégis van a Swinglynek egy óriási előnye, nevezetesen hogy a válaszok szerkeszthetők és kommentálhatók, vagyis a motor nem bíz mindent az algoritmusra, hanem teret enged a közösségi inputnak is – ha elegen használják majd, és mindenki hajlandó beletenni egy kicsit, lehet még belőle jól használható különleges tudakozó. Főleg ha megtanul más nyelveken is, mert egyelőre angolul sem tud rendesen.

prefered450

Ja, és a legfontosabb: a halál után van élet, igenis létezik igaz szerelem, és Helton Samo Cunha valószínűleg gyapjúzoknit hord.