Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Az Úr nevében szpemelik a magyar mobilozókat

2010.09.01. 11:17
Az elmúlt hetekben több magyar Telenor-előfizető is kapott Ázsiából származó kéretlen sms-eket. Ránézésre Indiából, Indonéziából és Pakisztánból jönnek a mobilszpemek, amelyek az Ószövetségből vett idézeteket tartalmaznak.

„The LORD answered me, and said, Write the vision, and make it plain upon tables, that he may run that readeth it.”; magyarul „És felele nékem az Úr, és mondá: Írd fel e látomást, és vésd táblákra, hogy könnyen olvasható legyen.” – ez az sms érkezett egy telenoros magyarországi mobilszámra kedd délelőtt. Az angol nyelvű idézet a Bibliából, egészen pontosan Habakuk próféta könyvéből származik, és a 92300011734-es telefonszámról, tehát ránézésre Pakisztánból jött.

Az elmúlt néhány hétben elszaporodtak azok a kéretlen sms-ek, amelyeket a Telenor magyar előfizetői kapnak különböző, jellemzően ázsiai telefonszámokról.

A beérkező bibliai idézetek, amelyekről eddig tudomást szereztünk, kivétel nélkül az Ószövetségből származnak. „Lot went up out of Zoar, and dwelt in the mountain, and his two daughters with him; for he feared to dwell in Zoar: and he dwelt in a cave, he and his two daugh[...]”, vagyis „Lót fölment Cóarból, és letelepedett két leányával együtt a hegyen, mert félt Cóarban lakni. Egy barlangban lakott két leányával együtt.”– ez a múlt heti sms a 919713370683-as számról, Indiából jött.

Augusztus 22-én a 62855000714286-ról, Indonéziából egy másik telenoros  magyar mobilszámra érkezett az indonéziai üzenet , miszerint „And when Moses saw that the people had broken loose (for Aaron had let them break loose, to the derision of their enemies)”, magyarul „Amikor látta Mózes, hogy a nép elvadult, mert Áron hagyta őket elvadulni ellenségeik csúfjára”, Mózes második könyvéből.

Mindhárom szóban forgó telefonszámot felhívtuk; kettő kicsöngött, de nem vették fel, míg Pakisztánban egy álmos férfihang belemotyogott valamit a telefonba, de nem lehetett kivenni, mit mond. A számok tehát valósaknak tűnnek, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy tulajdonosaik küldik a szpemeket.

Nem ma kezdték

Egy Telenor-előfizető olvasónk már egy hónappal ezelőtt felhívta figyelmünket a kéretlen sms-ekre; igaz, ő nem bibliai idézeteket, hanem értelmetlen szöveghalmazokat kapott változatos számokról, jellemzően a Lesothói Királyságból, Dél-Afrikából. Akkor a Telenor azt a hivatalos választ adta, hogy „Spam-sms probléma lépett fel, de már kezeltük az ügyet. Az esetlegesen okozott kellemetlenségekért pedig elnézést kérünk az érintett ügyfelektől.”

A cég az Indextől értesült az újabb, bibliai szpemhullámról, ami tudomásunk szerint csak a cég előfizetőit érinti, a többi magyar szolgáltatót nem.

„A Telenor nem javasolja a számok visszahívását vagy válaszüzenet küldését. Amennyiben ez mégis megtörténik, minden esetben az érvényes nemzetközi tarifa szerint számlázódik a hívás (üzenet), tehát nem kell emelt díjtól tartani” – közölte a cég az Indexszel kedden.

A Telenor szerint a gyanús számok blokkolása nem megoldás, mert előfordulhat, hogy akkor a küldők egyszerűen áttérnek egy másik számra. A szolgáltató ilyenkor annyit tehet, hogy felhívja a társszolgáltató – esetünkben az indiai, pakisztáni és indonéziai mobiltársaságok – figyelmét a szpemáradatra, és tőlük kér intézkedést.

„Ha valaki ilyen üzenetet kap, azt javasoljuk, hogy hagyja figyelmen kívül, és törölje ki. Általában ugyanarra a számra nem küldenek több ilyen jellegű üzenetet, ha ez mégis megtörténik, kérjük, jelezzék a Telenornak” – válaszolta a cég az Index kérdésére.

A három érintett ország a 3. díjzónába tartozik. Ha valaki Magyarországról válaszol az sms-ekre, 38 forintot fizet, ha felhívja a feladót, az 325 forintba kerül percenként.