Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nyomozás indult Ausztriában egy online játék miatt

2010.09.01. 13:45
Nyomozást indított az osztrák ügyészség uszítás és vallásgyalázás gyanújával egy választási kampányban használt internetes játék miatt.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) stájerországi szervezetének honlapján olyan játék jelent meg a tartományi választási kampányban, amelyben mecsetek, minaretek és müezzinek kilövésével lehet pontokat gyűjteni. A játék miatt a többi négy parlamenti párt és az Ausztriai Iszlám Közösség (IGGiÖ) is tiltakozott. A nyomozás a Zöldek helyi szervezetének feljelentése alapján indult, de az IGGIÖ is jelezte, hogy jogi lépéseket fontolgat.

A grazi ügyészség szóvivője közölte: először megvizsgálják, hogy történt-e büntetendő cselekmény, azután döntenek a teendőkről, így a játék esetleges eltávolíttatásáról. A játék kísérőszövege szerint "Stájerország tele van minaretekkel és mecsetekkel", és hogy ez a valóságban ne történjen meg, az FPÖ jelöltjére való szavazásra buzdít a honlap. A számítógépes programot az FPÖ és egy svájci reklámcég fejlesztette közösen.

Ausztriában az iszlám a törvényben elismert vallások közé tartozik. Több mint kétszáz mecsetet és imaházat tartanak számon, minaret négy mellett áll. A bevándorlók, különösen a muzulmánok integrációjával kapcsolatos vita újra és újra feléled Ausztriában, legutóbb az októberben esedékes bécsi tartományi választás már javában zajló kampányában került elő.

Előbb "a bécsi vér" védelmében korteskedő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), majd Anas Schakfeh, az IGGiÖ vezetője váltott ki vitát. Utóbbi azzal a kijelentésével, miszerint reméli, hogy néhány évtizeden belül minden tartományban lesz legalább egy mecset minarettel, mert az hozzátartozik a valódi vallásszabadsághoz. Az FPÖ élesen kikelt Schakfeh szavai ellen. A párt elnöke, Heinz-Christian Strache egyrészről kijelentette, hogy nem "az idegen", hanem "a túl sok idegen" ellen vannak, ugyanakkor az iszlám radikalizmus melegágyának minősítette a mecseteket és az iszlám térségből való bevándorlás megtiltását követelte.