Géza
-12 °C
-4 °C

Twitterrel menekült Afganisztánból a japán túsz

2010.09.08. 16:14
Egy japán újságírót a hétvégén szabadítottak ki afganisztáni fogságából. A férfi két twitet is küldött fogvatartója mobiljáról, miközben azt mutatta meg neki, hogyan kell használni az internetet az új telefonon.

Kosuke Tsuneoka öt hónapot volt fogságban Afganisztánban, most szombaton sikerült kiszabadítani egy nappal azután, hogy sikerült a Twitteren két üzenetet küldenie. Az első üzenetben azt közölte, hogy még életben van, de börtönben ül. A másodikat szintén angolul írta, itt arról ír, hol tartják fogva: "here is archi in kunduz. in the jail of commander lativ".

A férfi április elsején tűnt el, azóta sem lehetett hallani róla, így az üzenet reményt adott családjának és barátainak. Csak az volt furcsa, hogy angolul küldte az üzeneteket, miközben addig csak japánul írt a Twitteren. Hogyan tudott a börtönből üzenni és miért más klienst használt a twiteléshez, mint korábban?

A kérdésekre Tsuneoka maga válaszolt a keddi tokiói sajtókonferencián. Három nappal korábban kezdődött az egész, amikor az egyik fogvatartója megmutatta neki új mobiltelefonját, egy Nokia N70-est. Ez a modell fejlettebb, mint az Afganisztánban elterjedt mobilok többsége, így a katona nem tudta, hogyan kell használni. Ehhez kérte a japán újságíró segítségét.

A katona hallott már az internetről, de nem tudta, mi az pontosan. Így amikor Tsuneoka említette neki, hogy akár internetezhet is, a katona meg akarta nézni, mi az. A telefont azonban előtte aktiválni kellett, hogy megkapja a szolgáltatótól a GPRS-adatokat. Tsuneoka felhívta az ügyfélszolgálatot, aktiválta a telefont és beállította az internetkapcsolatot.

Amikor mondta a katonának, hogy most már rácsatlakozhat az internetre, azt volt az őr első kérdése, hogy tudja-e nézni az Al Jazeerát. Tsuneoka elmagyarázta neki, hogyan kell beírni a tévé nevét a Google-ba, hogy rátaláljon a tévécsatorna honlapjára. De mielőtt bármit is tenne, előbb használnia kell a Twittert – mondta neki Tsuneoka. Amikor megkérdezték, mi az, az újságíró azt válaszolta, hogy ha beírnak valamit a Twitterre, akkor nagyon sok japán újságírót tudnak elérni vele. Azt mondták neki, próbálja ki. Nem vették észre, hogy átvágta őket.

Néhány nappal később egy katonai csoport megjelent a helyszínen – Tsuneoka a Hizb-e-Islami tagjaiként azonosította őket –, mire fogvatartói szabadon engedték. A japán újságíró szerint valószínűleg azért, mert még 2000-ben áttért a muszlim hitre. A japán kormány mindenesetre tagadja, hogy váltságdíjat fizetett volna érte.

Az öt hónapos fogság alatt többször volt olyan pillanat, amikor azt hitte, megölik, legutóbb júniusban, amikor a japán kormány 72 órát ultimátumot kapott a váltságdíjra.