Ingyen kapnak laptopot a hallgatók Egerben

2010.09.10. 10:08
A program már négy éve zajlik, a hírek szerint igen nagy sikerrel, s tavaly óta már a tanárok is részesülhetnek a kedvezményben.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola elsőéves hallgatói már negyedik éve kapnak ingyenesen használatra egy hordozható számítógépet, amelyet  – az igényléskor letett 30 ezer forintos kaució bennhagyásával – diploma után véglegesen megszerezhetnek.

Habár ez a lépés párját ritkítja a magyar felsőoktatásban, alig kapott sajtóvisszhangot. A neten böngészve a főiskola anyagai mellett mindössze két tudósítást találtó: egy szűk szakmai fórum és egy napilap online változata számolt be róla.

A program egyik fő szervezője dr. Kis-Tóth Lajos, az intézmény általános és fejlesztési rektorhelyettese olyan munkaeszközként tekint a laptopokra, amelyekre ma már feltétlenül szüksége van egy modern képzésben részesülő diáknak. Ezért vágtak bele 2007-ben az akcióba, akkor még a természettudományos szakok népszerűsítése vezette őket, hallgatókat akartak magukhoz csábítani, ám a program olyan sikeres lett, hogy fokozatosan kiterjesztették a kedvezményezettek körét, és ma már minden nappalis, BA/BSc és MA/MSc képzésre beiratkozó hallgató kap egy laptopot saját használatra.

A szükséges forrásokat a hallgatói önkormányzat segítségével biztosítják. Az informatikával foglalkozó Kis-Tóth szerint a főiskola is jól jár, mivel nem kell költséges laborokat építeniük, hiszen a hallgatók az órákon saját gépeiket használják, az internet sem gond, hiszen a több mint 1300 munkaállomás a főiskola egész területén wifire kapcsolódhat.

Az oktatók csak 2009 óta kaphatnak ingyenes laptopot. A tájékoztató oldal szerint a hallgatói laptop egy windowsos (Office-szal ellátott) HP 620-as gép. Az oktatási koncepció mélységét jelzi, hogy a főiskola gyakorló iskolájában is nagy sikerrel zajlik egy digitális oktatási program az adott korosztályra szabva.  • Tippek
  • Árfolyam