Vilhelmina
10 °C
21 °C

Magyarország Apple-kompatibilis lett

2010.09.24. 00:35 Módosítva: 2010.09.24. 00:44
Háromszáznál is többen vártak arra, hogy meginduljon az iPhone 4 forgalmazása Magyarországon. Az első vásárlót óriási médiaérdeklődés övezte, a többséget az sem tántorította el a vásárlástól, hogy az új készülék többe kerül elődjénél.

Péntekre virradóra megkezdték Magyarországon is az iPhone 4 forgalmazását. Az Apple mobilját hónapok óta meg lehet vásárolni Európa több országában is, sőt, Szlovákiában és Csehországban is előbb jelent meg, mint nálunk, éppen ezért arra lehetett számítani, hogy a hazai bemutatót nem övezi majd túl nagy érdeklődés. A fanatikus Apple-hívők ugyanis már beszerezték külföldről a mobilt, a hétköznapi vásárló meg nem áll sorba éjfélkor egy mobilért, legalábbis így okoskodtak sokan.

Tévedtek. Az iPhone 4 hazai premierjén ugyanis óriási volt az érdeklődés. Bár a készülék főként a forint-euró árfolyam mozgása miatt drágább, mint elődje, a valamivel több, mint egy éve bemutatott iPhone 3GS, és jóval többe kerül, mint a két éve kezdő iPhone 3G, mégis olyan sokan álltak be a sorba, mint korábban még egyik mobilért sem. Este 11-kor, egy órával a nyitás előtt már háromszáz ember várakozott az Aréna Plázában, miközben a hírek szerint ennyi telefont nem is hoztak az üzletbe.

A világ végén

Azt előre lehetett tudni, hogy nem kapunk túl nagy készletet: az iPhone 4 világszerte hiánycikk, éppen ezért az Apple szempontjából nem túl jelentős magyar piacra csak késve érkeztek mobilok és nem is túl nagy bőségben. Persze ekkora keresletre sem számított senki, hiszen dominós csomagban 186 és 220 ezer forintba kerül a készülék, aminek a premierjét ráadásul komoly botrányok övezték, elsősorban az antennaprobléma miatt: mint kiderült, ha a készülék antennaként szolgáló keretét egy ponton megérintjük, az hajlamos eldobni a jelet.

A hazai vásárlókat azonban sem a késés, sem a magas ár, sem az esetleges problémák nem zavarták, és korábban itthon még nem tapasztalt lelkesedéssel vettek részt az eseményen.

A beszámolók nagyjából ugyanarról szóltak: a legtöbben azért várták meg a hazai premiert, mert úgy gondolták, hogy úgysem lesz sokkal drágább nálunk a mobil, mint külföldön, viszont szükségük van a hazai előfizetésekre. A negyedik helyen álló egyetemistát viszont láthatóan megviselte a több órás várakozás, meg a rengeteg kérdés, és már csak nehézkesen tudott összefüggő mondatokban válaszolni éjfélhez közeledve. Leginkább annyit lehetett kivenni, hogy "a pénz leszarjuk", majd furcsa nevetések közepette újabb kérdéseket követelt. Nem bántottuk tovább.

Nem aggódtak

A többség egyébként a 16 gigabájtos modellt kereste, és nem zavarta a sorbanállókat az antennaprobléma. "Felfújt az egész hibajelenség" - mondták, és arra hivatkoztak, hogy a felmérések szerint a legtöbb felhasználó egyáltalán nem tapasztalja az érintéssel előhozható problémát.

Éjfélhez közeledve aztán be lehetett menni a boltba is, ahol több ideiglenes standot is felállítottak, hogy ki tudják elégíteni az igényeket. Majd megindult a visszaszámlálás, és pontban éjfélkor belépett az üzletbe Molnár Máté, aki reggel háromnegyed hatkor érkezett az Aréna Plázába, tehát több mint 18 órát állt sorba a készülékért. A mobilt Christopher Mattheisen, a T-Mobile elnök-vezérigazgatója adta át a fiatalnak, akit több tucat fotós vett körbe, mintha legalábbis Angelina Jolie tangózott volna Brad Pittel egy nyolcadik kerületi presszóban.