Az SAP-tól kirúgott Apotheker a HP új vezére

2010.10.01. 16:44
Meglepő bejelentést tett a HP, nem belső embert, hanem Léo Apothekert, az SAP volt vezérét nevezték ki vezérigazgatónak. A részvények csökkenni kezdtek a bejelentés hatására.

A Hewlett-Packard igazgatótanácsa tegnap kinevezte az augusztusban – egy szexuális zaklatási vád kapcsán indult belső vizsgálatot követően – váratlanul menesztett Mark Hurd vezérigazgató utódját. Nem kis meglepetést okozott, hogy az informatikai nagyvállalat nem belső embert választott a posztra, hanem az SAP éléről az év elején kirakott Léo Apothekert tette meg első emberévé. A bejelentést követően a HP-részvények árfolyama közel 3 százalékkal csökkent.

Az elemzők megosztottak a döntés értékelésében. Az egyik csoport azt mondja: a szoftveriparban komoly tapasztalattal rendelkező Apotheker alkalmas ember lehet a HP azon stratégiájának a kibontására, mely az alacsony nyereséghányadú hardverbiznisz helyett a vastagabb profitot ígérő szolgáltatási és szoftverszegmensekre helyezi a hangsúlyt. A most 57 éves német menedzser karrierje java részét az SAP AG-nál építgette, több mint húsz éven át dolgozott a német vállalatnál, melyet 2008 áprilisától Henning Kagermann-nal közösen, majd tavaly májustól egyedül irányított. Vezérigazgatói megbízatását azonban az SAP felügyelőbizottsága az idén nem hosszabbította meg.

Az elemzők másik csoportja szerint éppen ezért nehezen védhető a HP választása, hiszen – mondják – Apotheker rövid regnálása idején nem futott az SAP szekere, ráadásul a vezérigazgató a szolgáltatási díjak emelésének (távozása után elvetett) tervével számos ügyfelet magára haragított. De nemcsak az ügyfelekkel gyűlt meg a baja. Egy a menesztésekor készített belső felmérés szerint a cég mintegy 50 ezer alkalmazottjának csupán a fele bízott a felső vezetésben, míg egy évvel korábban ez az arány még 75 százalék volt.

Tény ugyanakkor, hogy az öt nyelven folyékonyan beszélő Apotheker a gazdasági válság idején, nehéz helyzetben vette át a gyeplőt, és népszerűségét a vállalatnál a kényszerű költségcsökkentések, elbocsátások is amortizálták. Azt mondják róla, hogy széles látókörű, éles eszű vezető. Érdemei között említik az SAP legnagyobb akvizíciójának, a Business Objects 7,5 milliárd dollár értékű felvásárlásának a levezénylését.

„Léo olyan stratégiai gondolkodó, aki rajong a technológiáért, széles körű globális tapasztalattal és nagy operatív fegyelemmel rendelkezik, mi pedig pontosan ezt várjuk egy vezérigazgatótól” – magyarázta az AP-nek az igazgatótanács egyik tagja.

A november 1-jén hivatalba lépő Apotheker a sajtónak azt mondta: a munkáját informálódással kezdi majd, és nagyban kíván támaszkodni a HP jelenlegi vezetőinek a segítségére. „A HP termékportfóliója olyan széles, hogy képtelenség mindent ismerni és mindnek a szakértője lenni” – fogalmazott.

A vállalat egyben bejelentette, hogy Ray Lane-t nevezi ki az igazgatótanács elnökévé. A 63 éves Lane jelenleg egy befektetési társaság partnere, de korábban az Oracle operatív igazgatója volt.  • Hírek
  • Hírek