Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Razziák után is aktív a jelszólopó Zeus

2010.10.04. 16:16
Hosszú ideig a bűnözők egyik kedvenc eszköze marad a Zeus nevű trójai, mert nem egy ember fejleszti, hanem egy aktív közösség.

Ukrajnában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is letartóztattak bűnözőket, akik a Zeus nevű trójai segítségével loptak pénzt az áldozatok bankszámláiról, de a razziák teljesen hatástalanok. Egy aktív közösség fejleszti a kártékony programot, és ha egy ember kiesik, rögtön ott terem a helyén valaki más.

Ettől vált a Zeus a jelenlegi legerősebb kártékony eszközzé. Elérhető, megfizethető, működik, és a bűnözők könnyen a saját igényeikhez igazíthatják a működését. A legfontosabb fejlesztők még elkerülték a hatóságokat, mert folyamatosan változtatják az irányítószervereket, netszolgáltatókat és tartózkodási helyüket. Valószínűleg egy kis kelet-európai csoport adja ki a 2007 óta frissülő Zeus új verzióit.

Jól mutatja a fejlődést, hogy nemrég készült egy kiegészítő a Zeushoz, amely elfogja a mobilon küldött azonosító jelszót. Így a bankok hiába próbálkoznak extra védelemmel, a bűnözők szabadon leemelhetnek pénzt az áldozatok számlájáról. Adott géphez kötik a Zeus licencét, a másolásvédelmet még senkinek sem sikerült feltörnie, így a fejlesztők garantáltan megkapják a részesedésüket a bűnözőktől.

Vannak olyan eszközök is, amelyekkel személyre szabható a Zeus, és a támadók mindig a vírusirtó cégek előtt járhatnak.