Másfél évig tart egy törlés a Facebookon

2010.10.13. 13:59
Jelenleg is elérhető az a fénykép, amellyel tavaly nyáron bebizonyítottuk, hogy a közösségi portál a fényképek törlésekor nem távolítja el a fájlt, hanem csak eltünteti a fájlra mutató linkeket. Akiről kínos fénykép készül, az örökké bűnhődhet miatta?

Az emberek elkövetnek hibákat, kerülnek kínos szituációkba, de az ismerősök egy idő után elfeledik ezeket az eseményeket. Sajnos egyre könnyebb fotón megörökíteni a hibákat, és egyre nehezebb megszabadulni a fotóktól. A Facebook például egészen biztosan nem segíti a kínos események elfeledését, mert a felhasználó hiába nyom rá a törlés gombra, a fénykép ott marad a közösségi portál szerverein.

Tavaly nyáron egy ártalmatlan süni fényképét töröltünk ki, de a fájlra mutató link segítségével ezután is elértük a képet. Mivel a nemzetközi sajtóban újra előkerült a képtörlés témája, megnéztük a linket, és még mindig működik. A Facebooknak másfél év sem volt elég ahhoz, hogy eltávolítsa a húsz kilobájtos fájlt.

Aki az elmúlt években bármilyen kínos képet feltöltött magáról (vagy a barátai tették meg ezt helyette), nyugodtan elkezdhet aggódni, hogy a fénykép mikor kerül elő ismét. A Facebook is elkezdhet aggódni, mert a közösségi portálok úgy működnek, mint a szórakozóhelyek: amikor kezd a helyzet zűrössé válni, az emberek átmennek máshová.

Tünetkezelés

Az Ars Technica híroldal újságírója által használt, szintén másfél évig nem törölt képet a Facebook mostanra eltávolította, de az Index.hu képének elérhetősége azt mutatja, hogy ez csak egy gyenge próbálkozás a közösségi portáltól, hogy elfedjék a hibát. Valószínűleg még több százezer kép parkol a Facebook szerverein, hogy valaki újra rájuk találjon.

A portál szóvivője azt mondja, hogy heteken belül megoldják a problémát.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM