Szabadalommentes e-kormányzatokat akar az EU

2010.10.13. 16:40
Szoftveróriások aggódnak, hogy a kormányzati közbeszerzési pályázatokon a nyílt szabványokra épülő technológiák jobban szerepelnek majd, mint a zárt kódot használó, szabadalmakkal védett termékek.

Készül az Európai Interoperabilitási Keretrendszer, és a kritikusai azt akarják elérni, hogy az Európai Bizottság változtassa meg a szabályokat. A szoftveróriásokat képviselő Business Software Alliance kéri, hogy a szabadalmazott szoftverek közbeszerzésekben való részvétele is legyen biztosított.

A szervezet tagja a Microsoft, SAP, IBM, Dell, HP, és még nyolcvan másik vállalat. A BSA szerint a keretrendszer arra ösztökéli a vállalatokat, hogy mondjanak le a szabadalmaikról és a licencdíjakról, hogy sikeresen szerepeljenek a közbeszerzéseken.

Egy másik szervezet szerint, amelynek többek közt az IBM, Nokia, Oracle és Red Hat a tagja, a keretrendszer nem kényszeríti a kormányokat szabadalommentes szoftverek használatára. Ez a csoport az ECIS, és tagjai rendelkeznek a világ legnagyobb szabadalmi portfoliójával, akik valószínűleg nem szeretnének lemondani a szellemi javaikról.

A nyílt szabványok azt biztosítják, hogy a szoftverek az áraikkal és fejlettségükkel versenyeznek egymással, nem arra törekednek a gyártók, hogy magukhoz láncolják a júzereket, mondja az ECIS. Ezzel egyetért a Magyarországi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség (ODFA Magyarország) is, és közleménye szerint támogatja a nyílt szabványok, köztük az ODF kizárólagos alkalmazását minden EU-tagállam közigazgatásában.  • Hírek
  • Bankszámla