Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Elvágták a Wikileaks pénzforrásait

2010.10.15. 10:25
A Wikileaks azt állítja, hogy elzárták eddigi pénzforrásától és mindez az amerikai kormány ellene folytatott hadjáratának köszönhető.

A Moneybookers brit online fizetéseket intéző cég gyűjtötte eddig össze a Wikileaksnek érkező adományokat. Nemrég küldtek egy emailt a Wikieaksnek, hogy lezárták számláikat, mert az amerikai kormány megfigyelőlistájára és az ausztrál kormány feketelistájára kerültek.

A listákra azután kerültek fel, hogy az amerikai kormány nyíltan is támadta az alapítót, Julian Assange-ot, amiért a Wikileaks több ezer oldalnyi titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra az afganisztáni háborúról. Ez volt amúgy minden idők legnagyobb amerikai katonai titoksértése.

A Wikileaks elutasította azt a kérést is, hogy visszaadja a dokumentumokat és megsemmisíti a másolatokat. Ehelyett az a tervük, hogy egy sokkal részletesebb és több oldalból álló hasonló csomagot hoznak nyilvánosságra, ezúttal az iraki háborúról.

A számlát még augusztus 13-án zárolták, Assange ezután megkereste a céget, hogy magyarázatot kérjen tőlük. A kereskedelmi vezető azonban a jogi osztályhoz küldte azzal, hogy valami gond van a számlával. A Moneybrokers nem kívánt nyilatkozni az ügyben a Guardiannek.