Alfréd
-7 °C
2 °C

Egy év múlva elfogynak az internetcímek

2010.10.19. 16:31
A címeket menedzselő nemzetközi szervezet az utolsó előtti pillanatban újra felhívta a figyelmet az IPv6-ra történő átállás szükségességére és sürgősségére.

Az IP-címek elosztásáért felelős nemzetközi szervezet, az NRO (Number Resources Organization) közleményben hívta fel a szolgáltatók és az érintettek figyelmét, hogy a még szabad régi típusú, IPV4-es címek mennyisége elért egy kritikus szintet, és a már most is drámainak tekinthető helyzetre sürgősen megoldást kell találni, különben a jövő évtől kezdve igen komoly gondok elé nézhetnek az internet használó vállalkozások.

Az új szabvány, a nagyságrendekkel több címet biztosító IPv6 elindítása óta számtalan, időnként fölöslegesen riogató hír jelent már meg, ám nagyon úgy tűnik, hogy az NRO mostani közleményét illő komolyan venni.

A címeket a szervezet az öt regionális regisztrátornak (Regional Internet Registries – RIRs) osztja ki egyenként 16 millió címet tartalmazó blokkokban. Az NRO közleménye szerint összesen már csak 12 szabad blokk maradt az IPv4-es készletből, és hamarosan, a jövő év elején ki kell osszák az utolsó ötöt is, amelynek kiadásáról (hogy hasonló esélyeket biztosítsanak) már korábban megállapodás született.

A fenti címszámnál jelenleg sokkal többre igényt tartó hálózatüzemeltetők azonban nem foglalkoztak kellően a kérdéssel, ezért az NRO felhívja a figyelmüket, hogy ha szolgáltatásaik színvonalát meg akarják tartani, illetve az új igényeket ki akarják szolgálni, sürgősen modernizálni kell eszközeiket és szoftvereiket, hogy azok IPv6-kompatibilesek legyenek. „Fontos mérföldkőhöz ért el az internet, mivel hamarosan kiosztjuk az utolsó IPv4-es blokkokat a regionális partnereknek” – nyilatkozta Axel Pawlik, az NRO elnöke. Ugyanakkor a közlemény azt is hangsúlyozza, hogy az internet központi rendszerében már előrehaladottak az átalakítások, a magánfelhasználók nagy valószínűséggel észre sem veszik az átállást, nem lesznek gondjaik.

Az 1980-as évek elején kialakított IPv4-et még úgy alkották meg, hogy 32 bites címeket használjon, ám már az 1990-es években, az internet terjedésének robbanásakor világossá vált, hogy a technológia hamarosan szűkös lesz, és ekkor dolgozták ki az IPv6 specifikációját, amely már 128 bites címeket használ.

Az NRO becslése szerint az utolsó, az öt régió között egyenlően kiadott blokkok címeinek felhasználása valószínűleg 2011 végéig megtörténik, addig van idő az átállás végrehajtására.

A közlemény tartalmáról megkérdezték Koleszár Pétert, a domainabc.hu alapítóját is, aki egyetértett azzal, hogy tragikus a helyzet. Mivel e váltás esetében nincs egy olyan pont, egy olyan határidő, melynek elmúltával katasztrófára lehet számítani az intézkedések elmulasztása esetén, ezért a legtöbb érintett kivár, nem fog, nem fogott bele a modernizálásba – Magyarországon sem. A teendők így felhalmozódtak, s ha rövidesen nem fognak bele a kiszolgálók az eszközcserébe, a szoftverfejlesztésbe, az implementációba, akkor komoly gondok adódhatnak az internethasználat terén a kompatibilitási problémák miatt.

Koleszár szerint két lehetőség látszik körvonalazódni: a nemzetközi szervezetek segítségével elindul egy válságkezelési folyamat, illetve, amire ő nagyobb esélyt lát, a hozzáférhetőség leszűkülése miatt egyre értékesebbek lesznek az IPv4-es címek, ami mindenképp – akár drámai mértékű – áremelkedéshez is vezethet e területen.

Megkérdeztük Mohácsi Jánost is, aki a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) keretében már évek óta dolgozik az IPv6-tal kapcsolatos projekteken, hogy ő miképp látja az NRO jelentését. Habár a szakember visszafogottan nyilatkozott, kifejtette, hogy a késés jelentős, és valóban várhatóak a lemaradás okozta hatások jövőre, illetve 2012-ben, ugyanis az IPv6 elengedhetetlen lesz a szolgáltatásbővítésben gondolkodó cégek számára. A címek elfogyásának, illetve az átállás késői bevezetésének egyik következménye lehet, hogy létrejön a felhasználók minősítése a címek kiosztásánál: lesznek kiemelt, elsődleges felhasználók, és lesznek másodlagosak. Ugyanakkor az is nagyon valószínű, hogy a webhoszting-szolgáltatások drágulnak majd, illetve az is várható, hogy (ahogy az a doméncímeknél már tapasztalható volt) azok, aki „spájzoltak” régi címeket, megnyitnak egy piacot, ahol borsos áron adják majd az IPv4-es címeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!