Tekla
7 °C
19 °C

Nincs jobb bombadetektor a kutyánál

2010.10.28. 15:44
Az amerikai védelmi minisztérium 2004-ben indította el a fejlett bombakereső szerkezetek kifejlesztését célzó programját, és alapította meg rá a Joint Improvised Explosive Device Defeat Organization szervezetet.

Hat évvel, és 19 milliárd elköltött dollárral később a hadsereg legjobb mérnökeit alkalmazó csoport töredelmesen bevallotta, kudarcot vallottak, nem sikerült olyan detektort építeniük, ami hatékonyságban megközelítené a bombakereső kutyákat.

Az amerikai katonáknak főleg Afganisztánban kell szembenézniük a katonai szlengben IED-nek (improvised explosive device, házilag barkácsolt robbanó szerkezet) nevezett bombákkal. Egy ilyen bombával támadták meg szeptemberben a magyar katonák konvoját is, akkor egy magyar katonanő életét követelte a robbanás.

A Pentagon kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlegén, a DARPA laborjaiban a legjobb bombaérzékelő robotok is csak 50 százalékos hatékonyságot értek el, míg a hadseregben alkalmazott, a robbanóanyag keresésére kiképzett kutyák 80 százalékos biztonsággal szagolják ki a bombákat.

Mivel a fenyegetés egyre súlyosabb (a statisztikák szerint idén eddig jóval több bombamerénylet történt Afganisztánban, mint 2009 hasonló időszakában), a detektálás területén pedig nem tudtak eredményt felmutatni, a JIEDDO a bombakeresés helyett a bombák működésének megzavarására koncentrál ezentúl. Fejlesztéseik között szerepelnek kémrepülők, amelyek a bombák kihelyezését lepleznék le, illetve rádiófrekvenciás zavaróberendezések, amik lehetetlenné teszik a távirányítású robbantást.

A kongresszus egyébként a projekt eddigi sikertelensége miatt félmilliárd dollárral húzta meg a szervezet költségvetését.