Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Másnak is gyárt csipeket az Intel

2010.11.03. 13:57
Elemzők szerint az Intel és az Achronix mostani megállapodása csak a kezdet, és cég a szerződéses gyártók babérjaira tör.

A  világ legnagyobb félvezetőgyártója jövőre egy külső megrendelőnek is fog csipeket gyártani. Az óriásvállalat kapacitását az Achronix fogja igénybe venni. Az együttműködésről beszámoló híradások szinte kivétel nélkül megjegyzik: arra korábban sosem volt példa, hogy a gyártástechnológiai vezető szerepére büszke Intel külső féllel is megosztotta volna a legmodernebb gyártósorait. Néhány szakértő szerint ez csak a kezdet, és a cég hosszú távon egyfajta szerződéses elitgyártóvá válik majd.

A megállapodás szerint az Intel 22 nanométeres csíkszélességű gyártósorain készülnek majd az Achronix Speedster22i platformjához tartozó áramkörök. A megrendelő azt reméli, hogy ez számos előnnyel jár majd. Egyrészt a fejlett gyártástechnológia miatt magasabb frekvencián üzemelhetnek a csipek alacsonyabb fogyasztás és gyártási költségek mellett. Másrészt a beszállítóknak szigorúbb biztonsági követelményeket előíró intézmények és szervek igényeinek is megfelel majd az áramkör: az USA-ban a katonai felhasználású eszközöknél például előírás az amerikai gyártás.

Az Intel szerint a megállapodást nem kell túldimenzionálni, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cég érdeklődne a szerződéses csipgyártói szegmens iránt, és hangsúlyozták, hogy a gyártási partnerség a vállalat kapacitásának kevesebb mint egy százalékát veszi majd igénybe.