Eleonóra
-1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Judit őrnagy esete a biciklis szatírokkal

2010.11.11. 21:58
Az interneten számtalan veszély leselkedik a gyerekekre: játékok, cset, közösségi szájtok, pedofilok és bosszúvágyó osztálytársak – mind megannyi csapda. Horváth László r. őrm. és Diószegi Judit r. őrgy., a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársai csütörtökön egy Mexikói úti iskola diákjainak tartottak feledhetetlen előadást a témáról.

Tudták önök, mi az a számítógép-mánia? A számítógép-mánia nem más, mint amikor „a játékok mértéktelen fogyasztása programozási mániává alakul”. No és mi az az információ-túladagolás? „Újabb és újabb dokumentumok megismerésének beteges kényszere.” Legalábbis a rendőrség szerint. Ha ez nem lenne elég ijesztő, vegyék tudomásul, hogy az internet még ezeken kívül is számtalan veszélyt tartogat: pszichikai elváltozások, függőség, rossz közérzet, bagatellizálás, hanyagolás, sőt! Szexuális örömkeresés a weben. Betegek vagyunk mind.

Óriási szerencse, hogy a BRFK bűnmegelőzési osztálya vállalkozik arra, hogy beavatja a gyerekeket az internet veszélyeibe: csütörtök délelőtt a töri- és a kémiaóra helyett Horváth László őrmester és Diószegi Judit őrnagy mesélt a Mexikói úti mozgásjavító iskola diákjainak hekkerekről, vírusokról, jelszavakról, szpemről, szkemről, torrentről, a cseten ólálkodó pedofilokról és egyéb rémségekről, ami így együtt azért érdekesebb téma talán még az endoterm reakcióknál is.

Mi is ott voltunk, mert hogyan is lehetne kihagyni olyan „sajtónyilvános” eseményt, amelynek hivatalos meghívójában szerepel minden idők három legizgalmasabb hívószava: a kapcsolatban, az érdekében és a leselkedő?

Apám, sokszor

Horváth őrmester és Diószegi őrnagy praktikus tanácsokkal kezdi, például hogy miről ismerszik meg a rendőr.

– Ki látott már rendőrigazolványt? – kérdezi az őrmester a gyerekeket.

– Apám, sokszor – feleli az egyik gyerek.

Innen szép nyerni, mondhatnánk. De az előadópáros nem esik zavarba, emlékeztetik a hallgatóságot, hogy nyugodtan jegyezzék meg az igazoltató rendőr azonosító számát, ha úgy érzik, valami nem stimmel. Az egyenruhás rendőrt egyébként a legkönnyebben az egyenruhájáról lehet megismerni, a civil ruhást tiszta, rendes ruházatáról. Ebből logikusan következik az internet története, onnan meg már csak egy apró lépés, amiért valójában összegyűltünk: az internet veszélyei.

Horváth László rendőr őrmester és az internet veszélyei
Horváth László rendőr őrmester és az internet veszélyei

Veszélyből számtalan leselkedik az emberre, de szerencsére lehet védekezni is. Internetes vásárlásnál például figyelni kell az áru értékére, mert lehet, hogy a boltban olcsóbb. A bank soha nem kér a neten pin-kódot. Vírus ellen használjunk vírusirtót; hekker ellen tűzfalat. Az email-postafiókból lépjünk ki, ha végeztünk a levelezéssel; ne válasszunk egyértelmű jelszót, és ha már választottunk, ne áruljuk el senkinek.

A legérdekesebbek a számítógépes bűnözési fajták között külön kategóriába sorolt „Magyaros specialitások”: ki gondolta volna, hogy kifejezetten ránk jellemző tevékenység a személyes adattal való visszaélés, a rágalmazás, a becsületsértés és a közösség elleni izgatás?

A szerzői jogokról megtudjuk, hogy a zene- és a filmletöltés legális, de továbbadni már semmit nem szabad, sőt Horváth őrmester szerint mihelyt megtekintettük a letöltött filmet, azonnal le is kell törölnünk a számítógépről. Erre az egyik iskolás rá is kérdez, mert mi van, ha megnézte, aztán csak ott pihen a gépen, de az őrmester hajthatatlan: ha megnéztük, le kell törölni, és kész.

Külön veszélyforrást jelentenek a játékok, amelyekben megtalálható az erőszak, a rasszizmus, a brutalitás és a pornográfia, de a legveszélyesebb, ha a játékosok elsajátítják a játékbeli viselkedésmintákat. Az őrmester szerint például ha egy játékban az a feladat, hogy mindenkinek adni kell egy pofont, könnyen előfordulhat, hogy a játékos a való életben is úgy jár-kel az utcán, hogy mindenkinek ad egy pofont, és azt hiszi, hogy az úgy van jól.

Diószegi Judit rendőr őrnagy és az internet veszélyei
Diószegi Judit rendőr őrnagy és az internet veszélyei

Félre ne értsék: a tanácsok alapjában véve hasznosak, főleg hogy most legalább azok a gyerekek is megtanulják,  mi az a torrent meg a DC++, akik eddig nem tudták. De van köztük jó néhány teljesen értelmetlen is, például hogy az ismeretlen feladótól érkező leveleket azonnal ki kell törölni, illetve hogy a közösségi szájtokon ne írjuk meg, hová megyünk nyaralni, illetve ne posztoljuk ki, hogy házibulit tartunk, mert még képes, és megjelenik 150 ember. Preventívnek preventív, de hogy életszerű vagy praktikus lenne, az vitatható. Az apró  hiányosságokért bőven kárpótol a két halk szavú, értelmes, kedves és szeretetteljes rendőr: erre a párosra az ember az életét rábízná, ha arról lenne szó.

Rendőrség: „Néha mi vagyunk a kislányok”

Az előadók egyre jobban belelendülnek a veszélyek taglalásába, és a gyerekek tátott szájjal hallgatják, ahogy a BRFK munkatársai egymással szemben állva, egy-egy képzeletbeli számítógépen pötyögve eljátsszák, ahogy a gonosz pedofilt alakító, fess Laci őrnagy Kis50 álnéven gonoszul lépre csalja a Virág13 néven csetelő, szépséges Judit őrnagyot.

A hangulat tovább fokozódik, amikor közösen, ezúttal fordított szereposztásban felolvasnak egy a rendőrség logfájljaiból származó valós beszélgetést, amelyben egy nyomozó tízéves kislánynak adja ki magát, és úgy buktatja le a csetszobákban ólálkodó rémet. „Még sosem dugtam tízévessel” – mondja Judit őrnagy, szerepének megfelelően.

Egy rendőr, aki képes lenyűgözni a közönséget
Egy rendőr, aki képes lenyűgözni a közönséget

Az előadás dramaturgiai csúcspontján Judit őrnagy két szatíros élményét is megosztja a hallgatósággal. Egy ízben, még kislány korában, elmentek családilag gombát szedni, amikor elbiciklizett mellettük egy vörös hajú, szakállas férfi. Ők rá se hederítettek, a férfi meg eltűnt egy bokorban, de kisvártatva kibontott hajjal, meztelenül, letolt gatyában közeledett feléjük. Atrocitás szerencsére nem történt. A másik szatíros élmény már a szombathelyi főiskolai évek alatt érte Judit őrnagyot, amikor is egy – különös módon ismét biciklis – szatír leselkedett a lányokra, de ezt a szatírt Judit őrnagy egyik termetes csoporttársa nagyon megverte. Vigyázat, ez lehet, hogy bűncselekmény, figyelmezteti Judit őrnagy a leesett állú gyerekeket.

Zseniális az egész, úgy, ahogy van. Oláh László őrnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályának vezetője azt mondja, bármely oktatási intézménybe szívesen mennek előadást tartani. Mi őszintén, melegen ajánljuk: jobb, mint a South Park, és elmarad miatta a töri meg a kémia.