Szabina
-2 °C
15 °C

Vasember-öltözéket fejlesztenek az amerikai katonáknak

2010.11.12. 15:37
A Vasember-filmek emberfeletti erőt és szuperképességeket adó páncélruhájához hasonló öltözéket fejleszt az amerikai katonák számára a Raytheon haditechnikai cég.

Az XOS-2 kódnév alatt futó fejlesztés kinézetre valahol félúton van a Vasember-féle páncél, és az Aliens rakodórobotja között: nem fedi a teljes testet, és hidraulikus motorok segítségével erősíti fel viselője mozdulatait. A szerkezetnek most volt az első publikus bemutatója Salt Lake Cityben.

Az XOS-2 a számítások szerint a 17-szeresére növeli viselője fizikai erejét. A bevezetését 2015-re tervezik, egyelőre logisztikai célokra, vagyis raktárakban, szűk helyeken nehéz dolgokat pakolni, ahol egy targonca nem nagyon tud manőverezni. A statisztikák szerint a jelenleg ilyen munkákat puszta kézzel végző katonák napi 8000 kilót mozgatnak meg. Az XOS-2-vel egy ember 2-3 munkáját tudná elvégezni.

t1larg.boxing

Akik kipróbálták, azt mondják, a szerkezet meglepően könnyű, olyan érzés viselni, mintha egy nagy turistahátizsák lenne az ember hátán, illetve súlyos hegymászóbakancsok a lábán. A hidraulika 10 milliszekundumos késleltetéssel reagál a mozdulatokra, problémát jelent azonban az energiaellátás: a hagyományos, kémiai elven működő akkumulátorok hamar lemerülnek, nem bírják a 8-24 órára tervezett üzemidőt.

A Vasember-viselet prototípusának megépítése 150 ezer dollárba került (és a filmekkel ellentétben még repülni sem tud), és harctéri célokban egyelőre nem is gondolkodnak a fejlesztőmérnökök, mivel a szerkezet elég érzékeny a vízre, homokra, sárra, nem is beszélve egy-egy eltévedt golyóról tűzharcban.