Itt a RockMelt, a facebookos böngésző

2010.11.15. 21:30
A Google-féle Chrome-ra épül a Mosaicról és a Netscape-ről elhíresült Marc Andreessen támogatásával készült új social böngésző. A bétaváltozatban kipróbálható RockMelt forradalminak nem forradalmi, de aki a Facebookon él-hal, az megspórol vele néhány kattintást. Nyerjen ingyen meghívót!

Webkettőre kihegyezett, a közösségi hálózatok használatát alapból támogató böngésző eddig is létezett, de a Fizzik, a Flock vagy a Symbianra és Windows Mobile-ra kifejlesztett Kinoma Play mindeddig gyakorlatilag nulla százalékos részesedést ért el az Explorer és a Firefox által uralt piacon.

Ezt mind kéri a RockMelt
Ezt mind kéri a RockMelt

Egyáltalán nem biztos, hogy a múlt hét óta bétafázisban kipróbálható új social browser viszi valamire ott, ahol még a Google is csak 10 százalék alatti részesedéssel bír. De a RockMelt abból a szempontból mindenképpen különleges, hogy nem más jegyzi, mint Marc Andreessen, akinek a világ első széles körben használt böngészőjét, a Mosaicot, illetve az eggyel későbbi  Netscape-et is köszönhetjük. Bár Andreessen kódot nem nagyon írt a RockMelthez, befektetőcége tízmillió dollárral támogatta a projektet, és ő maga is gyakran adott szakmai tanácsokat a fejlesztőknek.

De nevezhető-e olyan  forradalmi alkalmazásnak a RockMelt 2010-ben, mint amilyen a Mosaic volt a kilencvenes évek közepén?

Egynek elmegy

Az egyelőre meghívóval vagy feliratkozással kipróbálható RockMelt legszembeszökőbb újdonsága, hogy facebookos bejelentkezés nélkül még letölteni sem lehet. Sőt, facebookos bejelentkezés nélkül el sem indul. Ehhez képest az már nem is annyira szembeszökő, hogy a RockMelt, ha egyszer elindult, mennyire hasonlít a Chrome-ra: nem titok, hogy az új böngésző a Google nyílt forráskódú böngészőprojektjére, a Chromiumra épül.

Ez egyszerre két jó hír, és két rossz. Az egyik jó hír, hogy a böngésző elindításával az ember azonnal fent van a Facebookon, online ismerősei profilképükkel együtt megjelennek szépen sorban egymás alatt a képernyő bal oldalán, rögtön lehet velük csetelni, helytelenkedni. Az url-ablakban megjelenő, aktuális link a Share gombbal egyből megosztható a Facebookon, és az olyan alapvető Facebook-funkciók, mint a status update vagy a teljes ismerőslista egy-egy kattintással elérhetők – anélkül, hogy az ember külön belépne a közösségi szájtra.

Aszinkron: mást mond a Facebook, mást a Rockmelt.
Aszinkron: mást mond a Facebook, mást a Rockmelt.

A rossz hír viszont az, hogy a facebookos integráció meglehetősen sután működik, már ha ezt működésnek lehet nevezni egyáltalán. A RockMelt ugyanis rá se hederít, hogy a használója egy böngészőablakban belépett a Facebookra, és a szinkronizáció teljesen esetleges: más ismerősök, más sorrendben vannak online a RockMelt szerint, mint a Facebook szerint. A Facebookból való kijelentkezés ugyanakkor semmilyen hatással nincs a böngészőre, az boldogan mutatja az online ismerősöket, és fordítva: a RockMeltben beállított offline üzemmód nincs hatással a valós Facebook-státuszra. A teljes, biztonságos logouthoz a Facebookból és a Rockmeltből is ki kell lépni , de ilyenkor a böngésző becsukja az összes nyitott tabot – káosz az egész.

Jobbra a keresési találatok, balra a megjelenített oldal
Jobbra a keresési találatok, balra a megjelenített oldal

A chromiumos eredettel kapcsolatos jó hír az, hogy a felület, a dizájn ismerős, a rossz hír viszont, hogy mégsem teljesen ugyanaz, ami elsőre zavaró, aztán akár hozzá is lehet szokni. A legérdekesebb újítás, hogy a RockMelt szakít a Chrome által használt „egy ablak, két funkció” rendszerrel, ahol az url-ablak egyben Google-keresőként is működik. Ebben a böngészőben két ablak van legfelül: a bal szélső alaphelyzetben url-mező, url híján viszont a Facebookon keres. A Google-keresésre a másik, jobb oldali ablak használandó, amely viszont nem az egész oldalon, hanem egy felugró ablakban jeleníti meg a találati listát. Ha az ember hajlandó hozzászokni, ez lehet egyben a RockMelt legjobb szolgáltatása is: a Google találati listája a jobb oldalon, ablakban, mellette balra az az oldal, amelynek a linkjére kattintottunk. Gyors kereséshez, állapotfelméréshez kifejezetten hasznos.

Abszolút béta

A képernyő jobb oldali, ujjnyi sávjában további webkettes funkciók: integrált Twitter (a posztok a keresési találatokhoz hasonlóan külön, leválasztható ablakban), saját Facebook-profil status update-ekkel (az igazi Facebookon megtekinthető valósághoz képest 10 perces késéssel megjelenő posztokkal), illetve testre szabható news feedek, amelyek szintén külön ablakban jelennek meg a böngészőben megnyitott oldal fölött.

Balra Twitter, alatta Index. Munkához, szórakozáshoz egyaránt!
Balra Twitter, alatta Index. Munkához, szórakozáshoz egyaránt!

Az is látszik, hogy a bétaverzió a RockMelt esetében nem puszta webkettes szlogen, hanem itt még tényleg folyik a fejlesztés: a Twitter-integráció kezdetben nem működött, csak nemrég lett elérhető.

És hogy érdemes-e? Egy letöltést mindenképp megér. Ebben az állapotában a RockMelt ugyan nem több, mint egy facebokozást, twitterezést, hírolvasást megkönnyítő eszköz, de aki böngészés közben sokat idétlenkedik közösségi szájtokon, sőt a Facebookon kezdi a napját, és ott is készül meghalni, megkíméli vele magát naponta két-három, éves szinten akár ezer új tab megnyitásától.

Kipróbálná? Akinek az ideális 150-hez legközelebbi számú ismerőse van a Facebookon, kap egy RockMelt-meghívót ajándékba. Barátkozzon vagy tisztogasson, aztán jelöljön be, és nyerjen!

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM