Mégis lehet Google Street View itthon?

2010.11.23. 15:56
Jóri András adatvédelmi biztos hajlik arra, hogy rábólintson a Google térképes utcakép-szolgáltatására, a Street View-ra, feltéve, hogy a cég hajlandó elfogadni az általa diktált feltételeket. A Google magyarországi irodája teljes csendben tárgyal a biztossal, de nem nyilatkozik a megbeszélések állásáról.

Enyhülni látszik az az általános adatvédelmi szigor, amely az elmúlt években több európai országban megakadályozta, hogy a Google utcaszintű panorámaképeket készítsen, és azokat megjelenítse a Google Mapshez csatolt Street View-ban.

A múlt héten a személyes adataikra híresen kényes, a fényképek közlésének mindeddig ellenálló németek adták meg magukat, és most már húsz városról – köztük Berlinről, Hamburgról és Münchenről – láthatók utcaképek a Street View-n. A német megoldás ugyanakkor komoly kompromisszum eredményeként született meg: az egyes ingatlanok tulajdonosai eldönthették, hogy hagyják-e megjeleníteni házaikat, kertjeiket az online térképen, vagy elhomályosíttatják őket. A cégnek végül 244 000 épületet kellett eltüntetnie a térképről, ami azt jelenti, hogy a 8,5 millió német ingatlantulajdonos megközelítőleg 3 százaléka választotta a rejtőzködést. És ami a legviccesebb, a Google saját müncheni irodája, a Dienerstrasse 12-ben álló épület is a homályosítás áldozatául esett.

A Google müncheni irodája a Street View-n
A Google müncheni irodája a Street View-n

Itthon is lehet?

Legyen Magyarországon Street View?

Az Index időközben megbízható forrásokból úgy értesült, hogy további két Közép-Európai országban is zöld utat kapott a Street View. Emellett az utcafényképezést korábban aggályosnak nyilvánító magyar adatvédelmi biztos, Jóri András sem zárkózik el feltétlenül attól, hogy a Google lefényképezze és térképen megjelenítse az itthon készült panorámaképeket – feltéve, hogy a cég aláveti magát a hivatal által állított követelményeknek.

Mészáros Katalin, az adatvédelmi biztos sajtótitkára elmondta: a Street View-val az a legfőbb baj, hogy a Google anonimizálás előtt viszi fel a panorámaképeket a rendszerbe, vagyis a cégnél megvannak a járókelők arcai és a járművek rendszámai, amelyeket csak utólag homályosít el az utcaszintű fotókon. Az adatvédelmi biztos irodája ezzel együtt megerősítette, hogy a Google képviselői tárgyalásban állnak Jóri Andrással arról, hogyan lehetne megvalósítani Magyarországon a Street View-t úgy, hogy az ne ütközzön az itteni adatvédelmi szabályokba, amelyek az amerikaiaknál jóval szigorúbban védik a személyes adatokat. A Google magyarországi irodája nem kívánt nyilatkozni a tárgyalások állásáról.

Mészáros szerint a szlovén adatvédelmi biztosnak már sikerült elérnie, hogy a Google az ottani törvényekben meghatározott feltételeknek megfelelően vigye fel a Street View-ra a képeket, és így már nincs akadálya a szlovéniai utcaképek közlésének.

A NORC-nak bezzeg szabad

A Google utcaképeket készítő autói tavaly májusban jelentek meg Budapest utcáin, de alig mentek néhány kört, Jóri András máris bejelentette, hogy adatvédelmi szempontból aggályosnak találja a Street View-t. Egy hónappal később kiderült, hogy a Google, mivel nem akart szembekerülni a magyar törvényekkel, szép csendben leállította az autókat, és abbahagyta az adatgyűjtést. Az adatvédelmi biztos akkor azt mondta, hogy megvárja az üggyel foglalkozó európai adatvédelmi munkacsoport állásfoglalását. Ez a 29-es számú munkacsoport, amelynek tagja minden EU-tagország adatvédelmi biztosa, így Jóri András is.

A NORC-nak már a Balaton is megvan
A NORC-nak már a Balaton is megvan

Miközben a Street View körül áll a bál, egy konkurens szolgáltatás tavaly a Google-t hetekkel megelőzve elkezdte fényképezni a magyar városok utcáit, a képeket rövid időn belül  feldolgozta, térképre helyezte, és a szolgáltatás azóta is zavartalanul üzemel. A román tulajdonú NORC Budapesttel kezdte a térképes-panorámaképes szolgáltatást, és mostanra elkészült a fővárossal, Debrecennel, Győrrel, Hajdúszoboszlóval, Miskolccal, Szegeddel, Szentendrével és a Balaton környékével, beleértve a tóparti településeket is.  • Hírek
  • Bankszámla