Csomagtartóban fekvő meztelen férfi, utcán szülő nő a német Street View-n

2010.11.24. 14:05
Hiába homályosította el a Google a háztulajdonosok kérésére az egyes felvételeket, maradt elég parajelenség a Németországban a múlt héten elindított Street View-n.

„Google's Cool” - ezt az üzenetet hagyták a cég elkötelezett hívei néhány olyan német házon, amelynek tulajdonosa nem járult hozzá, hogy az épület megjelenjen a Google utcaszintű panorámaképes szolgáltatásán, a Google Mapsbe integrált Street View-n.

Az oberstaufeniek tortával nyaltak
Az oberstaufeniek tortával nyaltak

A Deutsche Welle beszámolója szerint az elmúlt hétvégén Essenben a feldühödött Google-rajongók több olyan házat is tojással dobáltak meg, amely nem látható a Street View-n, mivel a tulajdonos úgy döntött, elhomályosíttatja a fotót. Azt nem tudni, hány házat dobáltak meg, vagy hogy kik, és egyelőre képek sincsenek az akcióról. A helyi rendőrség ingatlanban okozott kárként regisztrálta az eseményt, és most tanúkat keres. A Google szóvivője elhatárolódott a vandáloktól.

A Street View németországi megjelenését közepes szintű, a Google-től mégis szokatlan felhajtás övezte. A térképen elsőként megjelenő település, az osztrák határhoz közeli Oberstaufen az alkalomra készült tortával köszöntötte a Google-t, és Bianca Keybach, a helyi utazási iroda munkatársa annyira örült a Street View-nak, hogy november elején népviseletben, kamerás Google-triciklivel tekert végig a városkán.

ober450

A húsz német várost, köztük Berlint, Hamburgot és Münchent fényképeken megjelenítő  Street View hosszas huzavona után, a múlt héten jelent meg a Google online térképén. A járókelők arcát és a járművek rendszámait a Google évek óta alapból elhomályosítja, de a szigorú német adatvédelmi törvények miatt most azt is vállalta, hogy lehetőséget ad az ingatlanok tulajdonosainak az egyes épületek kitakarására. Bár az opt-out oldalon a Google mindent elkövetett, hogy felhívja a figyelmet a Street View előnyeire („das ist sehr schade”, vagyis „sajnálatos”, „kár”, hogy így dönt, szól a leiratkozást megelőző üzenet), az október 15-i határidőig a tulajdonosok csaknem 3 százaléka kérte házának elhomályosítását, ami 244 000 ingatlant jelent.

A homályosításnak maga a Google is áldozatul esett: azok az alkalmazottak, akik Hamburgban kivonultak az utcára, és ünnepi hangulatban köszöntötték az ABC-Strassén elhaladó fényképező autót, a szabályok értelmében csak kitakart arccal jelenhetnek meg a Street View-n.

hamburg450

Még ennél is viccesebb, hogy a Google müncheni irodája is homályba burkolózik, mert az épület egyik bérlője nem járult hozzá ahhoz, hogy a homlokzatról készült fotó szerepeljen a térképen.

diener450

Ehhez képest meglepő, hogy a Német Kommunista Párt (DKP) esseni kirendeltségének nincs titkolnivalója: az ő irodájuk jól látszik a Street View-n, nem kérték, hogy takarják ki az épületet.

dkp450

És ahogy az már ilyenkor lenni szokott, a német Street View-t böngésző felhasználók egymás után fedezik fel a megmagyarázhatatlan parajelenségeket. A wilmersdorfi Hubertusalle 37. előtt rögtön egy születést örökített meg a Google autója, földön fekvő nővel, és egy előtte térdelő férfival, aki egy csecsemőt tart a kezében. A kép, amit azóta a Google eltávolított (itt az eredeti helyszín), bejárta a világsajtót, mielőtt kiderült róla, hogy valószínűleg kamu, és a jelenetet a tréfás helyiek rendezték meg a fotózás alkalmából.

birth450

A szülés elkövetői nem jelentkeztek, mint ahogy nincs magyarázat egy másik talányos fotóra sem, amelyben egy mannheimi ház (Zwerchgasse 39.) előtt parkoló nyitott Mercedes csomagtartójában fekvő férfi látható, anyaszült meztelenül. A Google ezt a képet is eltávolította, a hivatalos tájékoztatás szerint a felvétel elbírálás alatt van, és nemsokára elérhető lesz.

naked450

Nem sokkal az indulás előtt az is kiderült, hogy a Google homályosító szoftvere hibás, és aki  iPhone-on vagy iPaden használja a Street View-t, a kitakart épületeket is láthatja. Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos szerint ennek az az oka, hogy a Google az eredeti, nyers képeket viszi fel a rendszerbe, és csak utólag homályosítja el őket. Pontosan ezért tartja aggályosnak a Street View-t a magyar adatvédelmi biztos, Jóri András is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla