Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Rekordbüntetést szabtak ki minden idők legnagyobb szoftverlopási ügyében

2010.11.26. 10:56
Minden idők legnagyobb szoftverlopási botrányának kiáltották ki az adatbáziskezelő és üzleti tervező szoftverek világának két óriása, a német SAP és a kaliforniai Oracle közti pert, amiben most három heti tárgyalás után a bíróság kimondta az ítéletet.

Az SAP vezetősége sosem tagadta a cég bűnösségét az ügyben, és 160 millió dollárt már előre elkülönített a várható büntetésre (emellett 120 milliót már kifizetett perköltségre az Oracle ügyvédeinek). Az ítélet így senki számára nem volt meglepő, a büntetés nagysága annál inkább: 1,3 milliárd dollárt kell fizetniük a németeknek az Oracle-nek.

Az SAP vezetőit sokkolta a büntetés összege, ami a cég teljes tavalyi profitjának a felét elviszi. Az Oracle vezérigazgatója azonban kevesli a bírságot, Larry Ellison a per alatt azt nyilatkozta, hogy 4 milliárd dollár a cégét ért kár. Az SAP szerint a büntetési összeget az Oracle-t ért bevételkiesés alapján kellene meghatározni, nem úgy, hogy listaáron kiszámlázzák az ellopott szoftverek árát.

A szoftverlopási ügyben az SAP által 2005-ben 10 millió dollárért felvásárolt TomorrowNow cég volt érintett, ami üzleti szoftverek karbantartásával foglalkozik. Mint kiderült, a cég szakemberei az Oracle-től lopott szoftverekkel, és dokumentumokkal üzleteltek, és csalogatták magukhoz a felhasználókat. A TomorrowNow divíziót egyébként már bezárta a cég, ami fellebbezett a döntés ellen, így az ügy akár még hónapokig is elhúzódhat.

Elemzők szerint az ítélet alapjaiban rázhatja meg az üzleti alkalmazások világát, a büntetés, és a botránnyal járó presztízsveszteség is nagyon érzékenyen érintheti az SAP-t, amire vetélytársai még sokáig rá fognak játszani a céges kommunikációjukban.

Az Oracle a pert egyébként másik nagy piaci ellenfele, a HP megrugdosására is megpróbálja felhasználni, a HP vezérigazgatója, Leo Apotheker ugyanis a SAP egyik vezetője volt a lopások idején (a bíróság végül elutasította az Oracle kérését, hogy Apothekert is beidézzék a bíróság elé), később pedig annak a Mark Hurdnek a helyére került a HP-hez, aki viharos körülmények között igazolt át az Oracle vezetőségébe.