Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Kilencven százalékkal csökkenteni a villanyszámlát az MIT

2010.11.29. 12:35
A LED-ek következő generációja nem a fényforrásban, hanem a mögötte álló technikában különbözik a mostaniaktól: a rendszer tudni fogja, hova kell világítania.

A gyártók folyamatosan azon vannak, hogy a legújabb fényforrásokkal jelentősen csökkentsük a villanyfogyasztásunkat, ezzel párhuzamosan meg sokkal többet fizessünk azért a fényforrásért: a hagyományos izzót leváltotta a kompakt fénycső, most meg már mindenki a LED-ekről beszél, amik a magas vételárért cserébe alacsonyabb fogyasztást és hosszabb üzemidőt ígérnek.

Az MIT-nél azonban további csökkentésen dolgoznak. Az új rendszer központja egy apró doboz, ami több feladatot lát el egyszerre: leköveti mozgásunkat, figyelembe veszi a külső fényeket és beállítja a LED fényerejét. A cél, hogy mindig ott legyen világos, ahol arra a lakásunkban szükségünk van, és a fényerő is mindig a külső körülmények függvényében változott.

Így aztán lehetővé válik, hogy amikor a Nap süt, az áramforrások pihennek, majd ahogy sötétedik, úgy kapcsolnak rá a LED-ek, méghozzá ott, ahol arra szükségünk van. Az MIT szerint ezzel a módszerrel kilencven százalékkal csökkenthető az áramfogyasztásunk, bár az kérdés, hogy mikor: a kísérlet szponzora, a Philips szeretne egy nap piaci terméket készíteni belőle, egyelőre azonban csak laborban működik a berendezés.