Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Alakváltoztató kijelzőt fejleszt a Microsoft

2010.11.30. 12:02
Felületszimuláló technológiát szabadalmaztatott a Microsoft, tehát az érintőkijelzőn valódi gombok is megjelenhetnek.

A felületszimuláló technológiákkal átverhető az érintőkijelzőn végigsuhanó ujj, és több cégnek vannak ilyen fejlesztései. A finn Senseg kijelzője például elektromos feszültség segítségével szimulálja az anyagok mintázatát.

A Microsoft módszere teljesen más, és nem csak szimulálja a felület változását. Az óriáscég alakváltoztató műanyag pixeleket használ, amelyek valóban módosítják a felületet, és így keltik azt az érzést, hogy a felhasználó különleges anyagokat, fát, követ vagy textilt tapint.

A héten közzétett szabadalom szerint a Microsoft az érintőkijelző felületét alakemlékező műanyaggal vonja be, és különböző hullámhosszú ultraibolya impulzusokkal módosítja a pixeleket. A feltaláló Erez Kikin-Gil szerint nem táblagépeken és okostelefonokon, hanem inkább asztalméretű érintőkijelzős eszközökön lesz használható a technológia. A Surface azért is praktikus, mert annak a belsejében amúgy is van projektor, és valószínűleg elférne benne az ultraibolya fényt kibocsátó projektor is.

Most lehetetlen megállapítani, hogy az ötlet egyáltalán megvalósítható-e. A nagy cégek szívesen levédenek újszerű ötleteket „egyszer talán még jó lesz valamire” alapon, még akkor is, ha adott pillanatban nem megoldható az eszköz tömeges gyártása. A felületszimuláció hasznos lenne, például a virtuális gombok egy pillanat alatt valódivá válnának, és teljesen fölöslegessé válnának a hagyományos mechanikus gombok.