A Google egy dollárt fizet Unalmaséknak

2010.12.03. 18:35 Módosítva: 2010.12.03. 18:55
Mentális fájdalmat okozott, megszégyenítette és megalázta a Google Boringékat azzal, hogy a Street View-autó lefényképezte pittsburghi házukat – állítja a házaspár. A bíróság szerint a birtokháborításért egy dollár jár nekik.

Egyetlen dollár kártérítés megfizetésére kötelezte csütörtökön egy amerikai bíróság a Google-t, amiért a Street View-panorámaképeket készítő autója behatolt egy pittsburghi házaspár birtokára.

Aaron és Christine Boring 2008-ban perelte be a céget, amiért a város utcáit járó autó a magánút feliratú táblával jelzett területre tévedt, és ott fotókat készített az amerikai mércével szerénynek mondható, enyhén gazos, bár medencével ellátott birtokról. A házaspár 25 000 dolláros kártérítést követelt, mert a Google „jelentős mértékben figyelmen kívül hagyta magánszférához fűződő jogaikat”, ráadásul „mentális szenvedést” okozott nekik, és házuk értékét is csökkentette.

A képek megjelentek a Street View-n, és bár a Google eltávolította őket, a fotók önálló életre keltek, és mémként terjedtek el a neten, rossz ízű élcelődések céltáblájává téve Boringékat. Egy évvel később egy körzeti bíróság elutasította a házaspár keresetét, mondván, hogy a cég ellen felhozott vádak alaptalanok: a bíróság szerint nehéz elhinni, hogy bárkiben a szégyen és megalázottság érzését keltené, hogy lefényképezik a házát.

Bár Boringék egészen a legfelsőbb bíróságig jutottak az üggyel (ott elutasították fellebbezésüket), végül egy körzeti bíróság úgy döntött, hogy bár a magánszférán nem esett sérelem, a birtokháborításban vétkes a Google.

A cég 1 dolláros, jelképes kártérítést köteles fizetni, amivel mindkét fél kiegyezett. „Ez arról szól, hogy mi a helyes, és mi a helytelen” – nyilatkozta az AP-nek Boringék ügyvédje. – Lehet, hogy ügyfeleim és én reménytelenül romantikusok vagyunk, de azt hiszem, néhányan ugyanezt mondták 1950-ben arról a férfi főnökről, aki édesemnek-aranyomnak nevezte női alkalmazottait, vagy azokról az afroamerikaiakról, akiknek a busz hátuljában kellett ülniük.”

A házaspár szerint a Google megtehette volna, hogy már az elején bocsánatot kér, de ehelyett úgy döntött, megpróbálja bebizonyítani, hogy jogosan hatol be a magánterületre. „Örülünk, hogy végül feladták” – írta a házaspár egy közleményben.  • Hírek
  • Bankszámla