Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Bemutatták a Chrome operációs rendszert

2010.12.08. 10:41
A Google San Franciscoban bemutatta a Chrome OS operációs rendszert, valamint Chrome böngészőjének újdonságait és a Chrome webáruházat.

Az instant kereső beépült a Chrome böngésző sávjába, az Omnibox-ba, így a felhasználó még gyorsabban juthat keresési eredményekhez, hiszen már gépelés közben azonnal megjelennek a találatok és betöltődnek a weboldalak. A Chrome V8-as JavaScript motorja is megújult, és komplex JavaScript programokat gyorsabban képes futtatni, mint a Chrome jelenleg elérhető verziója. Ez a két újítás az Early Access Channel-en (fejlesztői csatornán) már elérhető, és az elkövetkező hónapokban válik fokozatosan hozzáférhetővé minden felhasználó számára.

A Chrome böngészőn történt apró ám fontos újítások mellett a Google bejelentette a Chrome webáruházának elindítását. A fejlesztők már megkezdték az alkalmazások feltöltését. Jelenleg a szolgáltatás csak az Egyesült Államokban elérhető, de a következő évben számos más országra és pénznemre is kiterjesztik. A webáruház maximálisan fog illeszkedni a Chrome-hoz.

A Google már tavaly bejelentette, hogy erőforrásainak egy részét abba fekteti, hogy az operációs rendszert az internetes böngészésre optimalizálja, arra a területre, ahol a felhasználók egyébként is idejük java részét töltik. A cél az volt, hogy egy gyakorlatilag böngészőként funkcionáló operációs rendszerrel a számítógépek használata gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá váljon.

A fejlesztések még nem zárultak le. Jelenleg a Google sok dolgozója a Chrome OS-t már elsődleges eszközként használja munkája során, és a cég elérkezettnek látta az időt, hogy a külső, valós felhasználók visszajelzéseit is beépítve fejlessze tovább a rendszert. A Chrome OS bizonyos funkciói új típusú hardvert igényelnek, és a Google egy kísérleti program keretében ilyen tesztgépeket ad szakképzett felhasználóknak, fejlesztőknek, iskoláknak és cégeknek először Amerikában, majd a világ más országaiban.

A teszt notebook fekete, sem matrica, sem logó, sem márkajelzés nem látható rajta. A hardver egyedül azt a célt szolgálja, hogy a szoftvert teszteljék rajta. 12,1 hüvelykes a kijelzője, teljes értékű billentyűzete és touch pad-je van, integrált 3G kapcsolattal rendelkezik a Verzion jóvoltából, és 8 órás üzemidejű akkumulátorral valamint 8 napos standby idővel bír.

A jövő év első felében a Chrome notebookok az Acer és a Samsung kínálatában lesznek elérhetőek. Bár ezek a gépek is notebook méretűek lesznek, a Chrome OS-t úgy alakították ki, hogy a gépek széles skálájával kompatibilis legyen, így a későbbiekben más méretek és gyártók is megjelennek majd a piacon Chrome OS notebook-okkal. A Google számára a jelenlegi, kísérleti időszakból származó adatok kulcsfontosságúak a további fejlesztések szempontjából, amelyek eredményeképp egy egyedi rendszer születhet.