Winklevossék újra perlik Zuckerberget

2010.12.09. 12:41
Elégedetlenek 65 millió dolláros fájdalomdíjukkal a Winklevoss ikrek, akik azt állítják, hogy a Facebook alapítója hazudott nekik a vállalat értékéről, amikor két éve peren kívül megegyezett velük. Az ügy egy kaliforniai bíróságon folytatódik.

Újrakezdik a Mark Zuckerberg ellen folytatott jogi háborút a Winklevoss ikrek, akik azt állítják, hogy a Facebook alapítója hazudott nekik a vállalat értékéről, amikor egy peren kívüli egyezség keretében vállalta, hogy 65 millió dollárt (13,5 milliárd forint) fizet nekik kárpótlásként.

Mint az a The Social Network című féldokumentumfilmből is kiderül, Cameron és Tyler Winklevoss, akik akkoriban a Harvard evezős csapatának tagjai voltak, 2003-ban Zuckerberget kérték fel, hogy segítsen nekik  felépíteni egy közösségi szájtot, amit Harvard Connectionnek neveztek. Zuckerberg elvállalta a feladatot, de átverte az ikreket, mert titokban saját szájtján, a Facebookon dolgozott.

Cameron és Tyler Winklevoss
Cameron és Tyler Winklevoss

Winklevossék, akik a híres Porcellian Club tagjaként az egyetem sztárjai voltak, és a pekingi olimpián párosban hatodik helyezést értek el, bíróság elé vitték az ügyet, majd 2008-ban peren kívül megállapodtak Zuckerberggel, aki vállalta, hogy kárpótlásul 65 millió dollárt fizet nekik. Az ikrek most azt állítják, hogy a Facebook alapítója megtévesztette őket, mert a közösségi szájt sokkal többet ér annál, mint amit Zuckerberg az egyezség megkötésekor állított.

 

A Facebook szerint Winklevossék maguk számolták ki a vállalat értékét egy sajtóközleményben közölt adatok alapján, és felesleges lett volna azt várniuk esküdt ellenségüktől (Zuckerbergtől), hogy önként fedje fel a magánvállalkozás értékére vonatkozó adatokat – derítette ki a Daily Mail egy észak-kaliforniai körzeti bírósághoz benyújtott iratokból.

A 26 éves Mark Zuckerberg a Forbes listája szerint a 35. leggazdagabb amerikai, 6,9 milliárd dolláros magánvagyonnal. A 2004-ben alapított Facebook értéke a szájthoz csatlakozók számával együtt az elmúlt években folyamatosan nőtt. A cég a Fastcompany gyűjtése szerint, amelyet üzleti jelentésekből és részvénytranzakciókra alapozott becslésekből állítottak össze,  2005-ben úgy 100 millió dollárt ért, mostanában már 50 milliárd dollárról is hallani.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM