Elajándékozta vagyona felét a Facebook alapítója

2010.12.11. 15:34
Mark Zuckerberg is csatlakozott a jótékonykodó milliárdosok klubjához, így kötelezettséget vállalt arra, hogy százmilliókat fordít karitatív célokra.

A Warren Buffett és Bill Gates ötlete alapján megszületett kezdeményezés, a Giving Pledge (kb.: „fogadalomtétel” vagy „adakozási ígéret”) sajtóközleményben jelentette be, hogy újabb 17 dúsgazdag amerikai (család) döntött úgy, hogy vagyonuknak legalább felét még életükben, de legkésőbb haláluk után jótékony célokra fordítják. Az újonnan csatlakozottak között találhatjuk a Facebook két társalapítóját, Mark Zuckerberget és Dustin Moskovitzot is.

A milliárdosokat megcélzó Giving Pledge-et júniusban jelentette be Buffett és Gates, majd személyesen folytatott kampányuknak köszönhetően augusztusban 40 vagyonos ember írta alá a nyilatkozatot, köztük például Paul Allen, Larry Ellison, Michael Bloomberg, George Lucas és Ted Turner. Az újabb belépőkkel együtt most már 57-en szerepelnek a listán. A csatlakozó aláírása nem jogi szerződés, figyelmeztet rá a kezdeményezés honlapja, hanem ígéret, kötelezettségvállalás, melynek betartását erkölcsi alapon ítéli meg a közösség – ebből a szempontból igen fontos az alapítók személye: a világ egyik legnagyobb magánalapítványa a Bill és Melinda Gates Alapítvány, melynek tőkéjét épp Warren Buffet emelte a duplájára 2006-ban, amikor 37 milliárd dollárt, vagyonának 75 százalékát átadta nekik. A Giving Pledge nyilvános adakozásra szólít fel, hogy ezzel is népszerűsítsék a jótékonykodást.

Az új belépők között több fiatal is található, ennek az akciónak épp az volt a célja, hogy ne csak a pályájuk vége felé járó, esetleg visszavonult üzletembereket nyerjék meg, hanem az ifjabb gazdagokat is. Pontosan erre utalt Mark Zuckerberg is, amikor kijelentette, hogy nem kell megvárni, míg az ember megöregszik, jótékonykodni már korábban is lehet. (A Facebook-alapító vagyonát jelenleg körülbelül 6,9 milliárd dollárra becsülik, ezzel a 35. a Forbes magazin idei listáján.)

Zuckerberg lépése nyilvánvalóan nem véletlen: az utóbbi hónapokban a lapok egyre többször utalnak arra, hogy a Facebook határozott, időnként nyers stílusáról ismert vezetője látványos – valószínűleg PR-szakemberek által megtervezett – átalakuláson megy át. Az adakozást már az ősszel megkezdte, amikor a newarki állami iskolák fejlesztésére 100 millió dollárt adományozott (erről részletesen be is számolt Oprah Winfrey show-jában, ahol az ígéret elhangzott), és ezzel 2009 legnagyobb amerikai adományozója lett. Ugyanakkor az elmúlt hetekben egyre több nyilvános fellépést vállal, ahol a korábbi heves, gyakran faragatlannak és keményfejűnek látszó Zuckerberg helyett egy nyugodt, kompromisszumképes, mosolygós vállalatvezetőt láthatnak, hallhatnak a résztvevők.

A most csatlakozott 17 milliárdos között ott van még például Steve Case, az AOL társalapítója, Carl Icahn üzletember is.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM