Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Világrekord fegyverlövést adott le az amerikai haditengerészet

2010.12.12. 19:30
Az amerikai haditengerészet egyik kísérleti railgunja 7 Machra gyorsította lövedékét. A rekord újabb mérföldkő a railgunfejlesztésekben.

Az amerikai haditengerészet évek óta nagy erőkkel fejleszt railgunt, vagyis olyan fegyvert, ami nem kémiai úton, hanem elektromágnesesség segítségével gyorsítja fel a lövedékét. A vízi hadviselésben a railgun gyorsasága mellett azért is volna előnyös, mert nem igényel robbanószert, aminek a biztonságos tárolása egy hajón nehezen megoldható.

A haditengerészet pénteken jelentette be, hogy 2005 óta futó railgunprogramja újabb rekordot hozott: egy kísérleti railgun lövedékét sikerült 7 Machra, azaz több mint 8500 km/h-ra gyorsítani (az előző rekordot 2008-ban állították fel szintén az amerikaiak). A fegyvert fejlesztő Office of Naval Research közleménye szerint a railgunnal akár 110 tengeri mérföldre, azaz 200 kilométerre is el lehet lőni.

A fegyver 33 megajoule-os lövéseket ad le – egy 160 km/h sebességgel haladó, egytonnás test energiája nagyjából egy megajoule, el lehet képzelni, hogy a railgun lövedéke milyen pusztítást tud végezni. A haditengerészeti fejlesztés végső célja egy hajóra szerelhető, 64 megajoule-os railgun, amivel már több mint 200 tengeri mérföldre is el lehet lőni.