Vencel
13 °C
23 °C

A Red Dead Redemption az év videojátéka

2010.12.13. 20:32
Nyolcadik alkalommal tartották meg az MTV egyik amerikai tematikus adóján, a Spike TV-n a videojátékok Oscar-gálájának kikiáltott Video Game Awards díjkiosztót.

A Spike VGA hollywoodi külsőségeivel, és botrányaival (minden évben felmerül a pletyka, hogy bunda az egész, és a legtöbbet hirdető kiadók játékai kapják a díjakat) megosztja a játékosokat, de egyre több fejlesztőcég választja ezt az időpontot új játékai leleplezésére, így az esemény lassan a játékipar egyik legfontosabb eseményévé lett.

Az idei show-t az Így jártam anyátokkal sorozat Barney Stintsonja, Neil Patrick Harris vezényelte, ahogyan a tavalyi Emmy-gálát is. A sztárvendégek között egy sor, a játékiparhoz nem, vagy csak érintőlegesen kötődő híresség vonult fel, Danny DeVitótól Guillermo Del Toróig.

A díjakat egyébként ismert játékmagazinok (mint a Gamespot vagy a Game Informer), befolyásos gémerblogok (Kotaku, Joystiq), és szórakoztató elektronikával is foglalkozó amerikai lapok (Wired, USA Today, Entertainment Weekly) újságíróinak szavazatai alapján osztják ki.

Az idei fődíjat, vagyis az Év játéka címet a Grand Theft Auto-sorozattal híressé vált Rockstar stúdió western játéka, a Red Dead Redemption nyerte, ami Xbox360-ra és PS3-ra jelent meg, de érdekes módon a két kisebb kategóriát elveszítette. A legjobb xboxos játék díját a sci-fi szerepjáték Mass Effect 2, a legjobb playstationösét pedig a görög mitológiai környezetbe csomagolt véres akciójáték God of War 3 kapta. Pécén a Starcraft 2, Wii-n a Super Mario Galaxy 2 nyert.

Az év legnagyobb bestsellerei, a Call of Duty Black Ops, és a Halo Reach kisebb díjakkal vigasztalódhatott, előbbi a legjobb akciójáték, utóbbi a legjobb multiplayer játék címével. A Red Dead Redemption a legjobb zene, a legjobb betétdal és a legjobb külön letölthető minikiegészítő díjával összesen négyet nyert, a legjobb fejlesztőcsapat a mostanában a Mass Effect és Dragon Age sorozatokkal arató, most éppen egy nagyszabású (állítólag a költségvetése eléri a 300 millió dollárt) Star Wars-alapú online játékon, az Old Republicon dolgozó kanadai Bioware lett.

Külön díjazták a legjobb szinkronhangokat is (a rossz nyelvek szerint ez a két kategória csak azért létezik, hogy több nézőcsalogató hollywoodi sztárt lehessen elhívni a gálára).

A férfiaknál John Cleese, Gary Oldman és Martin Sheen elől a műsorvezető Neil Patrick Harris vitte el a díjat, aki a Spider-Man: Shattered Dimensions című, egyébként meglehetősen közepes játékban adta a címszereplő hangját. A női kategóriában a Battlestar Galactica sci-fi kultsorozat Hatosaként ismertté vált Tricia Helfer nyert, a Starcraft 2 főgonosza, Kerrigan szinkronjáért. Az összes kategória (majdnem 30 volt) jelöltjeinek és nyerteseinek listája itt olvasható.

A gálán a 2011-es év több leendő slágerjátékának világpremierjét is megtartották, itt mutatták be először az Uncharted 3, a Batman: Arkham City, az Elder Scrolls Skyrim, és a Mass Effect 3 trailereit. Utóbbinak magyar vonatkozása is van, az egyperces kedvcsináló videót ugyanis a hazai Digic Pictures készítette.