Magyar tudásbázis a világ legnagyobb tudományos piactéren

2010.12.16. 16:26
Az első tudományos adatbázisok és alkalmazások számára létrehozott virtuális piactéren elsők között vált elérhetővé a magyar fejlesztésű, tavaly ősszel startolt egészségügyi kereső és tudásbázis, a HealthMash.

Az Elsevier - a világ egyik vezető tudományos, technológiai és egészségügyi informatikai információ szolgáltatója – bejelentette, hogy a WebLibbel együttműködve, hozzáférhetővé tette a SciVerse alkalmazások béta oldalán a HealthMash egészségügyi tudásbázisát. A SciVerse működése nagyjából az ismert online piacterekhez hasonlítható, tartalmát tekintve főleg kutatók, tudósok számára kínál megbízható forrásokra építkező, hasznos alkalmazásokat, megoldásokat előfizetéses rendszerben. A HealthMash jelenleg az egyetlen magyar fejlesztés az Elsevier kínálatában, és ez már csak azért is hatalmas siker, mivel a WebLib közvetlenül az SciVerse fejlesztőitől kapták a felkérést az együttműködésre.

A WebLib által fejlesztett HealthMash alkalmazás a tudományos kutatók számára nyújt bővebb betekintést a kereséseikhez közvetlenül kapcsolódó - releváns - gyógyászati (biomedical, egészségügyi, orvosi) fogalmak rendszerébe, beleértve többfajta tesztet, diagnózist, kezelési módot és gyógyszert egyaránt. Az alkalmazás különböző szemantikus keresőtechnológiákat egyesít a természetes nyelvi feldolgozó eszközökkel. A HealthMash hátterét a WebLib saját tudásbázisa szolgáltatja, amely automatikusan generálja magát megbízható, egészségügyi tartalmakkal rendelkező weboldalakról ill. szakterületi szemantikai forrásokból.

A WebLib HealthMash alkalmazásának alapja egy bárki által használható egészségügyi tudásbázis, mellyel célunk, hogy ezt kibővítve egy sokkal nagyobb tudományos adatbázist hozzunk létre, amivel SciVerse rendszerét és a feltörekvőben levő szemantikus webes alkalmazásokat is támogatni tudjuk – mondta Doszkocs Tamás, a WebLib LLC elnöke és vezető kutatója.

Együttműködésünk a Weblibbel – csakúgy, mint más üzleti és tudományos partnerünkkel – a kutatói munka hatékonyságának elősegítését célozza meg - magyarázza Rafael Sidi, az Elsevier alkalmazások piacterének és fejlesztői hálózatának termékmenedzsmentjével foglakozó alelnök. "Várjuk az együttműködésünk kiterjesztését újabb a tudományos- és független alkalmazásfejlesztőkkel is, hiszen az általuk fejlesztett innovatív megoldások segítségével növelhetjük a kutatók számára nyújtott szolgáltatásaink hatékonyságát, eredményességét".  • Vennék
  • Személyi kölcsön