Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Táblagépre pont jó lesz a Chrome OS

Milyen lenne egy olyan gép, amelyen nincsenek asztali programok, csak a neten működik? És ha egy teljesen kiépített rendszer is lenne hozzá? A Google ezen dolgozik, fejlesztők százainak küldött egy koromfekete, jelzés nélküli netbookot, amelyen a Chrome operációs rendszert tesztelik. Mi is kipróbáltuk.

A Google magyarországi csapatának karácsonyi rendezvényén a Chrome OS-t futtató Cr-48 netbook volt az újságíróknak szánt meglepetés. Sajnos, nem kaptuk meg hosszabb tesztre, de egy projektor segítségével a helyszínen ki tudtuk próbálni.

A látottakat összegezve kijelenthetjük, hogy a Google az első cég, amelyik tökéletesen megértette a netbook kategória lényegét. Milyen gépeket árulnak most netbook néven? Amivel 250 gigabájt adatot cipelhetünk magunkkal és 720p videókat játszhatunk le, az hordozható médialejátszó. Amiben nincs beépített 3G és a legmodernebb 802.11n-es wifi, abból épp csak a net hiányzik ahhoz, hogy netbook legyen. A Chrome netbook tesztgép, kereskedelmi forgalomban nem kapható. A fekete, jelzés nélküli gépet néhány száz fejlesztőnek és tesztelőnek küldték el, hogy kipróbálhassák az új operációs rendszert, és még a megjelenés előtt jelezzék a hibákat a Google-nek.

Internetre termett

A Cr-48 a netbook első közel tökéletes földi megtestesülése. Az Asus S101, amit két éve használunk, nagyon közel járt ehhez, de már az első hónapban rájöttünk, hogy mik a hiányosságai, és a Cr-48 pont ezeket pótolja. Mind a két gép vékony, nem áll ki belőlük az akku, mint valami ormótlan kapaszkodó. Nincs bennük mozgó alkatrész, mert a rendszer egy 16 GB-os SSD-n fut. A Google például azzal lépett előre, hogy nem kötött kompromisszumot a kijelző méretében, és bevállalt egy 12,1 hüvelykes, 1280x800 pixeles megjelenítőt. Elvégre ekkorák voltak a topmenedzsereknek szánt, méregdrága, ultrahordozható notebookok is.

A nagyobb kijelző járulékos haszna, hogy a gép háza is nagyobb alapterületű, kényelmesen elférnek benne az alkatrészek. Például több hely maradt a házban az akkunak, ami a Cr-48-ban körülbelül nyolcórát bírhat – nyolcvanszázalékos töltöttségnél majdnem hat óra hátrelévő időt ígért a Chrome OS. A nagyobb méret másik fontos előnye, hogy lazán elfért a gépben egy 3G-modem, és RAM-ból is 2 GB van.

A Chrome OS pedig az első olyan rendszer, amelyik kizárólag internetes közegben működik jól. A Google beteljesítette az Oracle-vezér, Larry Elison álmát, aki tíz évvel ezelőtt kitalálta a Network Computer (NC) fogalmát, de azt ötletet nem tudta jól piacra vinni a Microsoft felől fújó szembeszélben.

A sajtóbeszélgetésen könnyen birtokba vehettük az idegen gépet, csak be kellett lépnünk a Google-azonosítónkkal. A gép webkamerájával rögtön készíthettünk egy arcképet a profilunkhoz, és máris minden weben tárolt tartalom előttünk hevert. Elértük az emailjeinket, és ott volt a főmenüben annak a játéknak az ikonja is, amit korábban a szerkesztőség egyik gépén töltöttünk le a Chrome böngésző szoftverboltjában.

A YouTube-on tárolt videók meglepetést okoztak, mert a Cr-48 nem akarta legjobb felbontásban lejátszani a 720p videókat, a portál csak 480p-t kínált fel.

Közösségi rendszer

Miután végeztünk a teszttel, kiléptünk a profilból, és a bejelentkezőmenüben az arckép fölött a jobb felső sarokban megnyomtunk egy kis x-et, amivel végleg töröltük a gépről a hozzáférésünket. Ebben az apró mozzanatban van a lényeg. A gép változhat, a felhasználó és a tartalom közötti kapcsolat állandó.

A Chrome OS jól működne szállodákban, ahol a vendég egyszerűen belépne a webes profiljába, a lapostévé kijelzőjén megnézné a céges levelezését, majd kicsekkolás előtt kilépne a gépből is. Otthoni tévéken vagy táblagépeken is hasznos lehet, hogy a családtagok könnyen átválthatnak a saját profiljukra, és külön kezelhetik a céges és a magánleveleket. Sőt még a vendégek is beléphetnek, ha meg akarják mutatni a weben tárolt, nem nyilvános videóikat és képeiket. A Google Appsot használó vállalatok pedig elfelejthetik a Windows minden nyűgjét, a dolgozók bármelyik gépről bejelentkezhetnek a munkakörnyezetükbe.

Az igazi netbook

Mint az elején írtuk, a Chrome netbook szó szerint netbook, kifejezetten internetezésre használható gépet kapunk. Ami azt jelenti, hogy a windowsos és iOS rendszereken megszokott asztali (offline) alkalmazásokat nem tudja értelmezni. A teszt során is felmerült, hogy mi lesz a filmjeinkkel és a zenéinkkel, ha nem tudunk egy bármilyen médiaplayert feltelepíteni rá.

A válasz az amerikai nethasználatban és szolgáltatásokban rejlik. Rengeteg olyan szolgáltatás van, amelyekkel kiválthatjuk az offline tartalmat. Zenét LastFM-en, YouTube-on hallgatunk; ezek a szolgáltatások már itthon is elérhetők. Filmekkel már nem vagyunk ennyire jól ellátva itthon, de az Egyesült Államokban nagyon népszerűek az online filmkölcsönzők, mint az Amazon szolgáltatása vagy a Netflix, a Hulu. Néhány dollárért bármilyen filmet megnézhetnek, miért is lenne szükség tárolni is a filmeket? Így már érthető, hogy a Google hogyan gondolta a tisztán netes operációs rendszert.

Kétségtelen, hogy netbookon szokatlanul hat egy ilyen operációs rendszer, de gondoljunk arra, hogy tableteken mennyire kényelmes lesz. Ha pedig mindenáron a szomszédtól kölcsönkapott filmet szeretnénk megnézni, arra is biztosan lesz lehetőség. Mint az androidos telefonoknál, feltöltjük usb-porton a 16GB-os SSD-re, és a Web Store-ból letöltött alkalmazással lejátszuk a filmet.

Negyedik generáció

Egyetlen alapfeltétele van a Chrome OS jó működésének: a gyors hálózat. Nem lehet véletlen, hogy a Google az amerikai Verizonnál árulja a Cr-48-at, a mobilszolgáltató ugyanis elindította a gyors LTE-hálózatát, ami több tíz megabites letöltési sebességet és gyors válaszidőt biztosít. Magyarországon például még csak készülünk a 4G/LTE bevezetésére, amihez a kormányzati és szolgáltatói szándék már megvan, csak konkrét akciók nem történtek még ez ügyben.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft