Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Még korai temetni a netbookokat

2010.12.19. 09:41
Sokszor írták már le az olcsó netbookkokat, most éppen a tabletekben látják a legnagyobb konkurenciát a piaci elemzők. A gyártók azonban egyértelműen az idei karácsony slágereként gondolnak az olcsó gépekre, szerintük sokan vesznek maguknak vagy ajándékba netbookot.

Az elmúlt néhány hónapban a netbook haláláról beszéltek egyes piaci elemzők. Azt a tendenciát vélik felfedezni, hogy a billentyűzet nélküli tabletek kiszorítják majd a netbookokat a piacról, hiszen hasonló kategóriát képviselnek, mindkét terméket a már meglévő erősebb számítógép vagy laptop mellé veszik a felhasználók. A számok azonban nem támasztják alá ezt az elméletet. Folyamatosan nő a hordozható számítógépek (laptop, netbook, tablet) forgalma a világon, ezen belül a netbookok szerepe is nő. Itthon sem csökkent a szerepük, körkérdésünkből kiderült, hogy a legnagyobb karácsonyi slágerek között az idén ott vannak a netbookok is.

netbook-concept

A kategóriát már többször temették 2007-es megjelenése óta. Először a gazdasági válság kirobbanásakor, mert arra gondoltak, hogy az embereknek nem lesz pénzük egy második gép megvételére. A netbook azonban akkor volt igazán népszerű, az emberek nem tudták megvenni a drágább gépeket, de meg tudták fizetni a szerényebb teljesítményű, de használható netbookokat. A válságból való kilábalás után a fogyasztók igényei vásárlóerejükkel nőnek, ez okozhatná megint a netbookpiac visszaesését, de most áll vissza az eredetileg is tervezett kategóriába: ez lesz a második gép a családban. Most pedig a tabletek veszélyeztetik a netbook pozícióját, annyira gyorsan nő a pici részesedésük, hogy sokak szerint ez a netbookok rovására fog történni. Szakértők szerint halványan csökkenni is fog a kereslet. Ugyanakkor a netbook egy bevezetett kategória, pontosan tudják a vásárlók, hogy mit várhatnak el az aktuális termékektől.

Magyarországon mások a piaci trendek, itt a netbookokat nagyon sokan nem második gépként veszik, hanem olcsóságuk miatt első laptop helyett. Külsőre azonban az egyszeri felhasználó csupán annyit lát, hogy kisebbek. Itthon a legolcsóbb netbookok 80-90 ezer forintnál kezdődnek. Ezek tényleg alapgépek, általában gyengébb processzor van bennük, 9-10 hüvelykes a kijelzőjük, a felbontása pedig ritkán megy 1024x600 pixel fölé. Van bennük 1-2 GB memória, 250-320 GB tárhely, 1-3 USB-port van bennük, SD-kártyaolvasó, de nincsen bennük optikai meghajtó. Szintén netbook kategória, de már drágábbak (130-150 ezer) a kétmagos Atom processzoros gépek, ezek valamivel erősebbek, nem ritka, hogy kapnak hdmi-kimenetet, illetve az 1366x768 pixeles felbontás.

Nagyon fontos az akkumulátor, illetve az üzemidő. Mivel kicsi gépekről van szó, sokkal könnyebben viszi magával a felhasználó a táskájába, mint egy 15 colos, 2,5-3 kilogrammos monstrumot. Éppen ezért fontos, hogy mennyi ideig bírja az akkumulátor egy feltöltéssel. A legolcsóbb netbookokhoz továbbra is háromcellás akkumulátort adnak, melyek 2,5-3 óráig bírják általában. Az egyéves netbookoknál ráadásul nem is lehet maximumra feltölteni az akkumulátort, így még hamarabb lemerül. Egy utazáshoz szánt netbooknál azonban nem hátrány, ha két óránál tovább bírja az akkumulátor. Érdemes tehát 6 cellás akkumulátorral venni a netbookokat is – hiába drágább –, így simán kibírja akár 6-8 óráig is egyetlen feltöltéssel.

Untitled-1

A következő kérdés az operációs rendszer megléte. Míg Nyugat-Európában a laptopok 80 százalékát operációs rendszerrel adják el, itthon ez az arány csak 50 százalékos. Ennek oka, hogy itthon még mindig az ár a legfontosabb, nagyon kevesen hajlandóak megfizetni a néhány tízezer forintba kerülő operációs rendszert. A laptopok felét tehát Linuxszal adják el – főleg a nagyobb áruházláncok, hiszen náluk az árverseny a legfontosabb. A hazai kereskedésekben az alapnetbookok többségére Windows 7 Startert tesznek rá.

A netbook azért különleges, mert egy netbook ugye olcsóbb mint egy notebook. Azért az összegért, amit egy belépő szintű notebookra elköltenénk, egy felső kategóriás netbook-ot kapunk. Ha a trendeket nézzük, a 90-120 ezer forintos kategória a legnépszerűbb itthon, a 100 ezer forint feletti gépek már viszonylag összetettebb feladatokra is használhatók – persze tíz párhuzamosan egymás mellett futó programot ezek sem bírnak el, de nem is a jóval erősebb laptopokkal hasonlítjuk össze ezeket. A 130-140 ezres kategória is népszerű, de azt már egyértelműen laptop helyett veszik a vásárlók. Illetve azok körében is népszerű az utóbbi kategória, akik nem akarnak 15 colos gépeket cipelni, de nincsen pénzük a 13 colos laptopokra.

Meglepően népszerűek a színes netbookok és itt nem csak a visszafogott színekre gondolunk, hanem a rikító rózsaszín, babakék, neonzöld laptopokra is.

win7 starter 01

Valamennyi gyártónak vannak ilyen kategóriás gépei. Az Acernél az Aspire One D255-ös modellek a legnépszerűbbek, mégpedig a Happy névre keresztelt színes változatuk. Népszerű modell még az 533-as kétmagos Atom processzoros netbook. Az Asus 1215N, VX6 Lamborghini, 1008P Karim Rashid a legnépszerűbb modell. A Samsungnál a 10,1 colos NF210 és az N145 a karácsonyi sláger. A Sony Vaio netbookkal, a HP Mini 210 színes netbookjaival készül a karácsonyra.