Ötvenmilliárdra becsülik a Facebook értékét

2011.01.03. 10:43
Megjelentek a nagybefektetők a közösségi szájtoknál is, a Facebook 500 millió dollárt kapott. A közösségi oldal értékét ezzel 50 milliárd dollárra becsülik.

A Facebookba 500 millió dollárt fektetett be a Goldman Sachs és egy orosz befektető, a Digital Sky Technologies, állítják az ügyletben részt vevő informátorok. A megállapodás 50 milliárd dollárra becsüli a Facebook értékét, ami azt jelenti, hogy a közösségi oldal értékesebb, mint az eBay, a Yahoo és a Time Warner.

A Goldman Sachs, a Wall Street egyik legnagyobb befektetőjének érdeklődése mutatja a Facebook egyre növekvő értékét. A mostani befektetéssel a közösségi oldal még értékesebb fejlesztőket tud magához csábítani, ezzel folytatni tudja erőteljes fejlődését. A befektetés azért fontos, mert úgy sikerült félmilliárd dollárhoz jutniuk, hogy nem kellett nyitnia a tőzsde felé. A befektetés még azt is jelentheti, hogy a Facebook első részvényesei kiválthatják részvényeiket, vagyis pénzhez juthatnak.

A befektetés azonban növelheti is a nyomást, hogy tőzsdére menjen a Facebook, bár Mark Zuckerberg ezt többször is tagadta. Mint ahogy azt is tagadta, hogy eladná a céget.

Nem a Facebook az egyetlen közösségi szájt, mely befektetőt talált. A Groupon, mely az elmúlt hetekben utasította vissza a Google több milliárd dolláros befektetési ajánlatát, 950 millió dollárt kapott befektetőktől. Iparági szakértők ezzel ötmilliárdra becsülik a cég értékét.

Régen a Google-t teljesen ignorálták a Wall Street befektetői, egészen addig, míg tőzsdére nem ment – emlékszik vissza egy IT-cégekben utazó befektető, Chris Sacca, aki korábban a Google alkalmazottja volt, most pedig a Twitter egyik jelentős befektetője. Ezúttal a Wall Street is okosabb, rájöttek, hogy most van az igazi növekedés. A Facebook jó üzletté vált és a befektetők is tudják ezt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM