A Google vásárolta fel a legtöbb céget

2011.01.06. 14:51
Bár a Groupont nem sikerült megvennie, a Google a legsikeresebb startup-felvásárló, tíz céget vett meg tavaly.

Első alkalommal került az élre a Google azon a listán, melyen a legtöbb startupot felvásárló cégek vannak – állítja a Dow Jones VentureSource. A Google tíz amerikai céget vásárolt meg tavaly, kétszer annyit, mint a soron következő Facebook. A Google szerzeményei között van például az AdMob, a ReMail (a VentureSource csak a lezárt üzleteket számolja, így a 700 millió dolláros ITA Software felvásárlását, mely éppen engedélyre vár, nincs a csomagban).

A Wall Street Journal Deal Journal blogja szerint a Google ezzel eleget tett a vezérigazgató 2009-es ígéreteinek, melyek szerint nyitott, akvizíciókra kész cég lesznek.

Az internetes cégeknek nagyon jól ment tavaly, a tizes lista négy legelőkelőbb helyéből hármon interentes cég áll. Második-harmadik helyen a Facebook és a IBM áll öt-öt akcizícóval. Itt fontos megjegyezni, hogy a Facebook nagyon sokat jövőbeli javított pozícióján, miután 500 millió dollártnyi befektetést kapott a Goldman Sachstól.

Egy évvel ezelőtt még az Oracle volt a legnagyobb felvásárló, 2009-ben öt céget vásároltak meg. A Google abban az évben három céget vett meg, 2000 óta huszonötöt, ezzel a negyedik helyen áll az örökranglistán. Az Oracle magasan vezet a maga 51 akvizíciójával.

A lista: Google 10, Facebook 5, IBM 5, Zynga 4, Apple 3, Cicso Systems 3, Dell 3, Federated Media Publishing 3, Microsoft 3, Nokia 3, Playdom 3, Synopsys 3, Tibco Software 3.  • Tippek
  • Árfolyam