Vilmos
21 °C
32 °C

Péklapát méretűek 2011 szupermobiljai

2011.01.09. 20:12 Módosítva: 2011.01.09. 20:16
Amerikában beindult a negyedik generációs mobilszolgáltatás, és a gyártók gyorsan piacra dobtak tucatnyi 4G-s kütyüt. Divat az óriási kijelző, és a legjobb mobilok teljesítménye felér a netbookokéval.

Senki nem tudja megmondani, hogy Magyarországon mikor lesz negyedik generációs mobilszolgáltatás, de abban biztosak lehetünk, hogy kompatibilis kütyükből nem lesz hiány. A Las Vegas-i CES-en több tucat 4G-s mobil és tablet látott napvilágot.

Krumpli helyett burgonya

Az USA-ban elsőként a Sprint indította el a 4G-t, még két évvel ezelőtt, de ez a szolgáltató Wimax technológiát használ, ami az EU-ban és Magyarországon nem annyira izgalmas. Nálunk LTE technológia lesz, ugyanúgy, mint az amerikai Verizonnál. A szolgáltató tavaly decemberben indította el a 4G-s szolgáltatást.

Persze a másik amerikai két rivális, az AT&T és a T-Mobile USA nem nézte mindezt ölbe tett kézzel, és ők is elkezdtek gyorsítani. A gond csak az, hogy náluk nem a hálózatépítő mérnökök tapostak rá a gázpedálra, hanem a marketingosztály. A korábban 3G-nek nevezett szolgáltatásukat egyszerűen átnevezték 4G-re, mert úgy gondolták, hogy az általuk használt HSPA+ technológiának is elég gyors a letöltési sebessége. Ez valóban így van, de az LTE teljesen IP-alapú hálózat, és négyszer jobb lehet a válaszideje, mint a HSPA-nak (Amint korábban megírtuk, ez nagyon fontos lehet böngészéskor.). Azért a két mobilcégnél sem henyélnek a mérnökök, az AT&T LTE-hálózata 2013 végére készül el, a T-Mobile USA pedig a jelenlegi 21 megabitről 42 megára gyorsítja a HSPA hálózatát.

A magyarországi LTE szempontjából annak van nagy jelentősége, hogy a Verizon és a Sprint is lefedte az amerikai lakosság harmadát, tehát nagyjából százmillió ember éri el a valódi 4G-t. Van tehát egy hatalmas tömeg, akiket el kell látni kütyükkel, és ha ez sikerül, akkor felfut és egyre olcsóbb lesz az LTE-csipek gyártása.

Gigahertzek és megabitek

A sokak által várt HTC Thunderbolt 4,3 hüvelykes kijelzővel, 1 GHz-es processzorral és 8 megapixeles kamerával egy évvel ezelőtt még a csúcskategóriába tartozott volna, de ma már ez a hardver átlagos. A HTC inkább szoftverekkel hívja fel magára a vevők figyelmét, például az Android 2.2-re telepített Sense 2.0 kezelőfelülettel, és hogy a Skype-ot is beleintegrálta a mobilba. Tehát a júzerek úgy tudnak a Thunderbolttal telefonálni, hogy a mobilszolgáltatónak egyetlen cent percdíjat sem fizetnek. A HTC Thunderbolt csak a Verizonnál kapható, és kizárólag amerikai mobilhálózatokon működik.

A Samsung azt használta ki, hogy kijelzőket is gyárt, és azokból természetesen a legjobbat szerelte az új LTE-s okostelefonjába. A névtelen és jellegtelen készülék 4,3 hüvelykes kijelzőjén 50 százalékkal több subpixel van, mint a Galaxy S-en. Ez annyit jelent, hogy a kijelző nagyon jó felbontású és szép. A dél-koreai gyártónak csak az újabb kijelzőtechnológiák elnevezésével lesz gondja, mert a Super AMOLED Plus nehezen fokozható tovább.

Teljesítményben a Motorola jár az élen. A Bionic nevű mobilba kétmagos Nvidia Tegra 2 processzort szerelt, amely magonként 1 GHz-es. Az óriás teljesítményhez azonban csak 512 megabájt RAM járt, noha már a tavalyi csúcsmodellekben is ez volt a minimum. A brutális processzor elég erős ahhoz, hogy 1080p felbontású videókat játsszon le, és azokat nemcsak a mobil 4,3 hüvelykes kijelzőjén nézhetjük, hanem a mobilra kötött plazmatévén is. Egyszerre.

Ennél is komolyabb eszköz a Motorla Atrix 4G, amely egy laptopszerű házba dokkolható. Ebben a kétmagos Tegra 2 működését már 1 GB RAM-mal segítik, és szükség is van a sok memóriára. A telefonként használt Atrixon teljesen átlagos Android fut, de a dokkolóba helyezett készüléken elindul egy Linux operációs rendszer, és a felhasználó a világhálón ugyanolyan Firefoxszal böngészhet, mint a pc-jén. Az Atrix nemcsak laptoppá alakítható át, egy másik dokkoló segítségével számítógépes monitort, egeret és billentyűzetet köthetünk a telefonra. Ez a modell Európában is megjelenik a második negyedévben.

Nem telefon, de az LTE-hálózaton nagyon hasznos eszköz lesz a Novatel Mifi 4510L típusú verziója. Ez egy mobilinternetre csatlakozó wifi hotspot, amely az elérhető sávszélességet öt eszközünkkel (laptop, olcsóbb wifis tablet, régi telefon) tudja megosztani. Ehhez hasonló hálózatmegosztás sok okostelefonban van, mégis előnyös a Mifi, mert a saját akkuja merül, és négy órán át biztosít hozzáférést.

Öregecske hálózatok

Nagy szerencsénk, hogy az USA-ban nincs mindegyik szolgáltatónak 4G-hálózata, és emiatt a gyártók igen jó 3G-s kínálatot is felsorakoztattak a standjaikon. Videózásban az LG Optimus 2X nyújt kiugró teljesítményt, másodpercenként 24 képkockát rögzít 1080p felbontásban. Az akadozás nélküli lejátszásról itt is a kétmagos Nvidia Tegra 2 processzor gondoskodik. A 4 hüvelykes kijelzővel felszerelt Optimus 2X Android 2.2 operációs rendszerrel érkezik, de ezt frissíteni lehet majd az új, 2.3-as verzióra.

Az LG a különösen vékony, 9,2 milliméres Optimus Black nevű modellel is benevezett a szupertelefonok versenyébe, de sajnos a Sony Ericsson bemutatott egy ennél is karcsúbbat, a 8,7 milliméteres Arcot.

A CES-en megérkezett az iPad ellenszere is. Nagyon pozitív volt a Motorola Xoom fogadtatása, amiben nagy szerepe volt annak, hogy ezen már az Android 3.0 fut. Ez az Android első olyan verziója, amit a Google  tabletekre szánt, és nem okostelefonokra. Kijelzője 10,1 hüvelykes és 1280x800 pixeles, tehát nagyobb és jobb felbontású, mint az iPadé. Processzora kétmagos 1 GHz-es Nvidia Tegra 2, az akkumulátora 10 óra filmlejátszást bír, és a Xoom biztosan megjelenik Európában, mert 3G-s csipkészlet van benne.

Nagyobb, vékonyabb, színesebb

Amit a CES-en bemutatnak, az meghatározza az egész évet, tehát 2011 egészen biztosan az iPad és az androidos riválisok harcáról, az okostelefonokról és a szélessávú mobilhálózatokról fog szólni. Tudjuk, hogy nincs ebben semmi újdonság, de most legalább már tudjuk, hogy milyen fegyverek kerülnek élő a kütyük háborújában.