Informatikai szerződésekkel 15 milliárdot spórol az állam

2011.01.10. 14:09 Módosítva: 2011.01.10. 17:36
Az agrártámogatási és a költségvetési gazdálkodási rendszerek konszolidálásával, illetve néhány korábbi szerződés újratárgyalásával csökkenti az állam az informatikai kiadásokat. A Microsoftnak kevesebb pénz jut, a nyílt forráskód lehetőséget kap a bizonyításra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy újratárgyalt néhány szerződést az informatikai beszállítókkal, amivel 2010-ben és 2011-ben összesen tízmilliárd forintot megspórolt. Magyarán az olyan nagy informatikai beszállítók, mint az IBM, a HP, az Oracle vagy Microsoft ezentúl kevesebb bevételre számíthatnak a magyar államkasszából. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár kerülte a konkrét cégnevek és projektnevek említését, mert a beszállítók tőzsdei cégek, és a pénzügyi bejelentéseiket nekik kell majd megtenni.

Egyelőre nem tudni, hogy a felsorolásunkban említett cégek közül melyekkel kötöttek új szerződést, és melyekkel vannak folyamatban a tárgyalások. Megkeresésünkre a cégek nem nyilatkoztak, és csak az biztos, hogy a Microsofttal újratárgyalták a szerződéseket. Korábban feltett kérdésünkre az NFM azt nyilatkozta, hogy "arról született megállapodás, hogy a Microsoft közvetlenül és kedvezményes áron biztosítja az érintett licenceket az állami szféra szervezetei számára".

Az egységes beszerzés eredményeképp éves szinten közel egy milliárd forinttal csökkennek Microsoft-termékekre fordított kiadások. Ezen túl közel 20 százalékkal csökken a nagyvállalati szerződéssel licenszelt munkaállomások száma a közigazgatásban és így minden intézménynél csökkenni fognak a kapcsolódó kiadások - mondta el lapunknak az NFM sajtóosztálya.

Délután a Microsoft közölte, még folyamatban vannak a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett tehessék elérhetővé termékeiket a magyar állam számára. Drajkó László ügyvezető igazgató elmondta, hogy a licenceket változatlanul a központi közbeszerzésben szereplő partnereken keresztül értékesítik.

"A konkrét feltételekről, gépparkról még nem született megállapodás. A Microsoft tudatában van a magyar közigazgatás nehéz anyagi helyzetének, ezért olyan konstrukciókat javasol, amelyek megtakarítást tesznek lehetővé, de megtartják vagy kibővítik a hatékony munkavégzés informatikai alapfeltételeit." - mondta Drajkó László.

Összevonnak, osztanak, szoroznak

Az NFM államtitkára elmondta, hogy elindítottak egy informatikai állapotfelmérést, hogy megtalálják és megszüntessék a közigazgatásban a fölösleges párhuzamosságokat, egységesítsék az egymástól független alkalmazásokat, és kihasználják a méretgazdaságosság előnyeit. Az utóbbi azt jelenti, hogy az informatikai megrendelések összevonásával a mennyiség miatt nagyobb kedvezményeket lehet elérni a beszállítóknál.

A már említett tízmilliárdos költségcsökkentés mellett az agrártámogatási és a költségvetési gazdálkodási rendszerek konszolidálásával is spórolni tudtak a hozzájuk kapcsolódó üzemeltetési kiadásokon, több mint 5 milliárd forintot. Összesen tehát 15 milliárd forintot spórolt meg az állam az informatikai kiadásokon.

Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón ismét megemlítette a nyílt forráskódú termékekkel kezdett pilot programot, amelynek az eredményeit később értékelik ki. Az államtitkár szerint erősíteni kell a versenyhelyzetet, mert az jelentős mértékben letörheti az árakat a közigazgatásban is.  • Hírek
  • Hírek